Trzech chłopców i n dziewczynek można ustawić na 12 sposobów, tak, aby osoby tej
olaaa: Trzech chłopców i n dziewczynek można ustawić na 12 sposobów, tak, aby osoby tej samej płci nie
stały obok siebie. ile jest dziewczynek?
22 sie 19:39
Godzio:

mamy 2 takie możliwości:
I − 3! * 2! = 6 * 2 =12
II − 4! * 3! = 24 * 6 ≠ 12 − czyli to odpada i pozostaje pierwsza wersja
Odp: Są 2 dziewczynki
22 sie 20:07
olaaa: Dziekuje pięknie

Dużo mi dzisiaj pomogłeś
22 sie 20:15
Godzio:
22 sie 20:17
Radosław 2: Można poprostu rozwiązać równanie 3!n!=12(abstrahujące od okreslania w jaki sposób
rozstawiono chłopców i dziewczynki).Ale "zgaduj zgadula" liczby dziewczynek też jest
poprawna
23 sie 09:21
Patri:

Jest jeszcze możliwość jak na rysunku, ale jak już wiemy również niepoprawna.
Pozdrawiam.
4 kwi 08:27