statystyka
kris: Wiadomo, ze x>0 i mediana liczb x; x+2; x+4; x+6; x+10; x+20 jest równa 9. Zatem największa i
najmniejsza z tych liczb różnią się o: 5, 15, 20 czy 24?
22 sie 18:48
Godzio:
mediana to środek skoro środkiem jest x + 4 i x + 6 to liczysz średnią arytmetyczną tych liczb
i przyrównujesz do 9 (bo taka jest mediana) − oblicz x i podaj odp
22 sie 18:57
kris: x+4+x+64=9/*4
x+4+x+6=36
2x=26
x=13
Chyba nie tak miało byc...nie czaje tego zadania
22 sie 19:12
Godzio:
(x + 4) − jedna liczba
(x + 6) − druga liczba
22 sie 19:17
kris: no to tak tez mi nie wychodzi bo wyszlo 4
22 sie 19:18
Godzio:
x = 4
x = 4, x + 20 = 24
różnica: 20 to jest źle ?
22 sie 19:24
kris: ok, dzieki
22 sie 19:25