mara: błagam o pomoc mam wykonać wykres funkcji y=-[2x+4]+3 dziękuję bardzo
18 gru 22:50
anmario:
Musisz rozbić ją na dwie funkcje w celu pozbycia się wartości bezwzględnej.
Mianowicie, kiedy 2x+4≥0, czyli dla x≥ -2 funkcja y=|2x+4|+3 zamienia się w funkcję
y=2x+4+3 czyli funkcję y=2x+7 bo kiedy wyrażenie 2x+4 jest większe lub równe zeru to
wartość bezwzględna z niego jest równa jemu samemu. Więc w przedziale <-2,∞) malujesz
wykres funkcji y=2x+7.
Kiedy natomiast 2x+4<0, czyli dla x< -2 y=|2x+4|+3 zamienia się w funkcję y= -(2x+4) +3
czyli y= -2x-1 bo wartość bezwzględna z liczby ujemnej jest równa liczbie do niej
przeciwnej. Zatem w przedziale (-∞,-2) malujesz y= -2x-1. I to wszystko, w konsekwencji
masz wykres, o który Ci chodzi.
18 gru 23:01
anmario:
Uwaga

Dopiero teraz zauważyłem minus przed wartością bezwzględną w Twojej funkcji. Mam
nadzieję, że mój opis rozwiązania jest dostatecznie jasny byś mogła sobie z tym
poradzić, jednak rozwiązanie dotyczy nie Twojej funkcji tylko funkcji y=|2x+4|+3.
Jeżeli będziesz miała kłopoty z adaptacją (chociaż nie sądzę, wszystkie zadania tego
typu rozwiązuje się identycznym schematem jak przedstawiony przeze mnie) to daj znać,
jeszcze jakiś czas posiedzę przed kompem, pozdrawiam
18 gru 23:05