matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
Handi:
Rozwiąż równanie
√
x+19+8
√
x+3
+
√
x+7+4
√
x+3
=2
22 sie 17:09
Godzio:
zał. x ≥ − 3 x + 19 + 8
√
x+3
= (
√
x + 3
+ 4)
2
x + 7 + 4
√
x+3
= (
√
x+3
+ 2)
2
.... = 2
√
x + 3
+ 4 +
√
x + 3
+ 2 = 2 2
√
x + 3
+ 6 = 2
√
x + 3
= − 2 − sprzeczność
22 sie 17:47