Eta:

Można tak:
1 sposób
| | 1 | | 1 | |
P( rombu) = |
| *e*f= |
| *8*13 = 52 cm2
|
| | 2 | | 2 | |
W skład rombu wchodzi 16
przystajacych małych trójkącików prostokątnych
a w skład czerwonego czworokąta wchodzi ich połowę mniej ( 8 trójkącików)
zatem P( czworokąta) =
12P( rombu) =
26 cm
2
2 sposób
ΔAKN ~ΔABD w skali k=
12
to: IIKNI= ILMI=
12*IBDI =
12*8= 4 cm
i ΔKBL ~ ΔABC w skali k=
12
to: IKLI = IMNI=
12*IACI=
12*13= 6,5 cm
czworokąt KLMN jest prostokątem ,bo przekątne rombu przecinają się pod kątem prostym
zatem
P( czworokąta) = IKLI*IKNI= 4*6,5 =
26 cm
2