ciągi
TOmek: (4 dzień z ciągami)
z dwoma zadankami nie daje sobie rady:
1) Dla jakich roznych od zera liczb x liczba a,b i c tworzą w podanej kolejności ciąg
geometryczny, jeżeli a=x
−1 , b=x , c=3x
2−2x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
2=x
−1*(3x
2−2x)
x
2=3x
2*x
−1−2x*x
−1
dla mnie to sie równa
x
2=3x
2−2x
no i dalej jak sie rozwiąże źle wychodzi ...
2)Iloraz ciągu geomatrycznego (a
n) jest równy 3, a suma odwrotności wyrazu pierszego i
trzeciego jest wynosi 18.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
q=3
jak to ładnie rozłożyc −> nie wiem
22 sie 16:32
Godzio:
nie ma sensu zapisywać ułamka lepiej tak:
b
2 = ac
3x
2 * x
−1 = 3x
2x * x
−1 = 2
22 sie 16:35
Godzio:
a
3 = a
1*q
2
9 + 1 = 162a
1
I zależy co tam masz obliczyć to już sobie obliczysz
22 sie 16:37
TOmek: x
2=(3x
2−2x)*x
−1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wracając do tego, mógłby mi ktos to policzyć

x
2=3x
2*x
−1−2x*x
−1
//jeszcze 2 zadanko
22 sie 16:39
TOmek: a1*q
2 z tego wywnioskowałes ,ze to się równa 9a
1
?
22 sie 16:40
TOmek: nie wiem jak to tego doszedłes
22 sie 16:40
Godzio:
skoro q = 3
a a3 = a1 * q2 = a1 * 32 = 9a1
22 sie 16:41
TOmek: ok rozumiem, zawieszam przez ten upał
x2=3x2*x−1−2x*x{−1}
mógłbys mi to wyliczyć?
22 sie 16:44
TOmek: x{−1} −>x−1
22 sie 16:44
Godzio:
3x
2 * x
−1 = 3 * x
2 + (−1) = 3x
1 = 3x
22 sie 16:46
Godzio:
x2 = 3x − 2
x2 − 3x + 2 = 0
(x − 2)(x − 1) = 0
22 sie 16:46
TOmek: dziekuje
22 sie 16:50