Tomek: Dane są punkty: A = (3,1) B = (5, -5).
Dla jakich m, punkty A, B, C = (m+2, |m+4|) są współliniowe?
Wyznacz wartości parametru m, dla których prosta AB jest równoległa do prostej k: (2m2
- 4m)x+2y-5=0
Na prostej AB wyznacz punkty, których odległość od punktu K= (2,8) jest równa 2.
jak się zabrać do parametrów?
18 gru 22:46
Basia:
najpierw piszemy równanie prostej AB
y-1=[(-5-1)/(5-3)]*(x-3)
y-1=-3(x-3)
y=-3x+10
współrzędne C muszą spełniać równanie prostej AB skoro punkty mają być współliniowe
czyli:
|m+4|=-3(m+2)+10
|m+4|=-3m+4
10. m+4≥0 ⇔ m≥-4
wtedy |m+4|=m+4 i mamy
m+4=-3m+4
4m=0
m=0
C=(2;4)
20. m+4<0 ⇔ m<-4
wtedy |m+4|=-(m+4)=-m-4 i mamy
-m-4=-3m+4
2m=8
m=4
ale to jest sprzeczne z warunkiem, że m<-4
czyli w tym przypadku nie ma rozwiązania
20 gru 17:29
Basia:
pr.AB y=-3x+10
3x+y-10=0
k: (2m2 - 4m)x+2y-5=0
k równoległa do pr.AB ⇔
3*2-1*(2m2-4m)=0
6-2m2+4m=0
-2m2+4m+6=0 /:(-2)
m2-2m-3=0
trzeba obliczyć Δ i pierwiastki m1 i m2
Δ=4-4*1*(-3)=16
√Δ=4
m1=(2-4)/2=-1
m2=(2+4)/2=3
m=-1 ⇒ 2m2-4m=2+4=6
m=3 ⇒ 2m2-4m=18-12=6
czyli k: 6x+2y-5=0
2y=-6x+5
y=-3x+5/2
20 gru 17:36
Basia:
K= (2,8) jest równa 2.
pr.AB y=-3x+10
P(x,y) należy do pr.AB czyli jego współrzedne spełniają równanie y=-3x+10
KP=2
KP=√(x-2)2+(y-8)2
√(x-2)2+(y-8)2=2
(x-2)2+(y-8)2=4
(x-2)2+(-3x+2)2-4=0
(x-2)2+(2-3x)2-4=0
x2-4x+4+4-12x+9x2-4=0
10x2-16x+4=0
5x2-8x+2=0
Δ=64-4*5*2=64-40=24=4*6
√Δ=2√6
x1=(8-2√6)/10=(4-√6)/5
x2=(8+2√6)/10=(4+√6)/5
odpowiedznie y1 i y2 policz sam
20 gru 17:46