pomocy - trapez
olaaa: Przekątna trapezu równoramiennego jest jednocześnie dwusieczną kąta ostrego przy dłuższej
podstawie trapezu. Ramię trapezu ma długość a, zaś krótsza podstawa długość p. Wobec tego:
a) p=80%a
b) p=a
c) p=1,2a
d) p< 0,5a
22 sie 15:51
Waldemar:
Odp: b . Przekątna trapezu,p,a tworzą trójląt równoramienny o kątach (180−2x),x,x
Sprawdź!
23 sie 13:45
Eta:

Tak, jak podpowiedział
Waldemar 
kąty BAC i ACD −−− to kąty naprzemianległe
więc mają równe miary
α
zatem ΔACD jest równoramienny o ramionach a= p
Odp: b)
23 sie 18:30