Przekątna kwadratu jest o 2 cm
katrina: Przekątna kwadratu jest o 2 cm dłuższa od długości boku tego kwadratu. Zatem ile wynosi długość
boku kwadratu?
22 sie 14:53
Godzio:
d = a + 2 d = a
√2
a
√2 − a = 2
a(
√2 − 1) = 2
| | 2 | | 2(√2+1) | |
a = |
| = |
| = 2(√2 − 1) |
| | √2−1 | | 2 − 1 | |
22 sie 15:33
Godzio:
a = 2(
√2 + 1)
22 sie 15:34
katrina: A skad sie wziela ta 1?−> "a(√2 − 1) = 2"
22 sie 15:55
Godzio:
wyciągnąłem a przed nawias
a√2 − a = a(√2 − 1) − jeśli spowrotem wymnoże to otrzymam to co na początku
a(√2 − 1) = a√2 − a
22 sie 16:22