Zadanie dla Godzia
Gustlik: Zadanie dla Godzia: rozwiąż dla próby "moim" sposobem, czyli wyznacz współrzędne środka i
promień okręgu:
x2+y2−16x−2y+52=0
22 sie 02:17
Godzio:
S(8,1)
22 sie 02:22
Eta:
a= 8 b= 1 c= 52
koniecznie wyznacz:
r
2= a
2+b
2 −c= ......... , r>0
bo to może być tylko jeden punkt lub równanie nie przedstawia okręgu
22 sie 02:26
Eta:
Spadam na odpoczynek

Dobranoc
22 sie 02:28
Godzio: ano widzisz,czyli jednak jest haczyk i w ten sposób uważam że sposób dodaj odejmij jest
łatwiejszy bo tam jest czarno na białym kóniec kropka
22 sie 02:29
Godzio: Dobranoc
22 sie 02:29
Eta:
No to Twoim sposobem "zwijania" ( tylko nie mojego auta

)
x
2+y
2 −4x+2y +6=0
22 sie 02:33
Godzio:
x2 + y2 − 4x + 2y + 6 = 0
x2 − 4x + 4 + y2 + 2y + 1 + 1 = 0
(x − 2)2 + (y + 1)2 = − 1 − sprzeczność
22 sie 02:40
Gustlik: Też zrobisz moim sposobem, bo wyjdzie Ci pierwiastek z ujemnej liczby:
r=
√22+(−1)2−6=
√4+1−6=
√−1 nie istnieje.
Równanie sprzeczne.
22 sie 14:31