Funkcje
Maciek: | | x3+1 | |
1.Funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| .Wykaż,że jeżeli dla dwóch ujemnych liczb a |
| | x2 | |
i b zachodzi równość f(a)=f(b),to liczby a i b są równe.
Zacząłem tak:
Zał. a,b ∊ R
− i f(a)=f(b)
T: a=b
To należy udowodnić?
| | x2+4x+5 | |
2.Funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| .Wykres funkcji f przesunięto o |
| | x2+4x | |
wektor u
−> = [p,0],otrzymując wykres funkcji g.Znajdź wzór funkcji g i współrzędne wektora
u
−> wiedząc ,że wykres funkcji g jest symetryczny względem osi OY.
Poproszę o podpowiedź

bo narazie wywnioskowałem ,że f(x)=g(−x−p) ,tak

?
22 sie 00:04
think: przesunięcie o wektor w = [a,b]
jeśli obrazem funkcji f jest funkcja g, to wtedy
g(x) = f(x − a) + b
22 sie 00:26
Godzio:
1. Zdaję się tak, ale zaraz
2. Nie myślę teraz
22 sie 00:26
Maciek: Wiem think , ale tam jest napisane ,że oprócz przesunięcia o p jest symetryczny względem OY ,
więc x na przeciwne ?
22 sie 00:28
think: symetria g względem OY g(−x) = g(x)
22 sie 00:29
Maciek: No to w sumie ten f(x)=g(x−p) i f(x)=g(−x) to f(x)=(−x−p)

?
22 sie 00:36
think: no tak, ale masz znaleźć wzór funkcji g, f znasz, po co ją tam mieszkać
22 sie 00:38
Maciek: Czyli zapisać narazie g(x)=f(x−p) i potem kombinować

?
22 sie 00:40
Maciek: Pomęczę to jutro jeszcze , a jak nic nie wymyślę to napiszę

Dobranoc
22 sie 00:44
think: | | 5 | |
g(x) = 1 + |
| |
| | (x − p)2 + 4(x − p) | |
| | 5 | |
g(−x) = 1 + |
| |
| | (−x − p)2 + 4(−x − p) | |
g(x) = g(=x)
| | 5 | | 5 | |
1 + |
| = 1 + |
| |
| | (x − p)2 + 4(x − p) | | (−x − p)2 + 4(−x − p) | |
(−x − p)
2 + 4(−x − p) = (x − p)
2 + 4(x − p)
x
2 + 2xp + p
2 − 4x − 4p = x
2 − 2xp + p
2 + 4x − 4p
4xp − 8x = 0
4x(p − 2) = 0 ⇒ p = 2
22 sie 00:47
think: dobrej nocy Maciek
22 sie 00:48
think: dobra ja też się zmywam

i
22 sie 01:14
Eta:
Zad 1/
a,b <0 z treści zad.
b
2( a
3+1) − a
2( b
3+1)=0
a
3b
2 +b
2 − a
2b
3 −a
2=0
a
3b
2 −a
2b
3 − ( a
2−b
2)=0
a
2b
2( a−b) − ( a−b)(a+b)=0
(a−b)( a
2b
2 −a−b)=0
to:
a−b=0 v a
2b
2= a+b −−−−−− sprzeczność, bo a,b <0
zatem tylko spełnione jest:
a−b=0 =>
a=b
c.n.u.
22 sie 01:20
L: A można zrobić to tak? Podniosłem potęgi.
b(−a +1) = a(−b +1)
−ab +b = −ab +a
b = a
26 wrz 11:22
nika: |3 − x| = 3
2 paź 19:06