przekatna szescianu
katrina: 1. Przekątna sześcianu jest o 2 większa od przekątnej ściany sześcianu. Wówczas krawędź
sześcianu jest równa:
a) 2√3 − 2 √2
b) 2√3 + 2 √2
c) 15 (2√3 − 2 √2)
d) 15 (2√3 + 2 √2)
21 sie 18:53
Gustlik: Przekątna sześcianu o krawędzi a: D=a√3
Przekątna ściany (kwadratu) o boku a: d=a√2
Rozwiąż równanie:
a√3=a√2+2 i oblicz a.
21 sie 19:28
Eta:
No to dokończę :
a
√3−a
√2= 2
a(
√3−
√2)=2
| | 2 | | √3+√2 | | 2(√3+√2) | |
a= |
| * |
| = |
| =2√3+2√2
|
| | √3−√2 | | √3+√2 | | 3−2 | |
odp: b)
22 sie 01:45
katrina: Ej, ale dlaczego +2, skad to sie wzielo?
22 sie 13:53
think: katrina z treści zadania. Przekątna sześcianu ma być większa o 2 od przekątnej ściany
sześcianu.
gdy a jest większe od b o 2 to a = b + 2
tak samo tutaj przekątna sześcianu to a√3 a przekątna ściany sześcianu to a√2
wiemy, że dłuższa z nich jest o dwa większa więc
a√3 = a√2 + 2
22 sie 14:00
katrina: Dzieki wielkie
22 sie 14:54