matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
AniA:
Bok rombu ma długość
√
5
a jedna z jego przekątnych −4. Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kątów ostrych trójkątów, na które dzielą rąb jego przekątne . Dałoby radę zrobić
proszę
21 sie 16:05
Godzio:
√
5
2
= x
2
+ 2
2
5 − 4 = x
2
x = 1
1
√
5
sinα = cosβ =
=
√
5
5
2
2
√
5
cosα = sinβ =
=
√
5
5
1
tgα = ctgβ =
2
2
ctgα = tgβ =
= 2
1
21 sie 17:04