Elementy statystyki opisowej, teoria prawdopodobieństwa i kombinatoryka
Kamil:

Mediana zestawu danych dotyczących długości snu uczniów pewnej klasy wynosi:
A)12
B)8
C)9
D)8,5
21 sie 00:52
Kamil: na górze pisze Liczba godzin snu, a pod spodem Liczba wskazań
21 sie 00:54
Godzio:
wypisujesz wszystkie wskazania
666 777777 88888
8 999999999999 10 10 11
i znajdujesz środek, jeśli środkiem są 2 liczby to liczysz średnią arytmetyczną
| | 8 + 9 | | 17 | |
w tym wypadku 8 i 9 są środkami więc miediana to: |
| = |
| = 8,5 |
| | 2 | | 2 | |
21 sie 01:06
Kamil: licze sobie na brudno
21 sie 01:07
Kamil: znaczy w brudnopisie, napisze jaki wynik mi wyjdzie
21 sie 01:07
Kamil: mediana to wartość środkowa tak
21 sie 01:09
Kamil: tutaj jest w tym zadaniu ilośc liczb parzysta dłatego 8+9 przez 2 tak
21 sie 01:11
Kamil: wyszło mi 8,5
21 sie 01:12
Godzio: wypisujesz wszystkie liczby godzin snu dla każdej osoby skoro 3 osoby wskazały 6 to piszesz
6,6,6
jeśli 6 osób wskazało 7 h to
7,7,7,7,7,7,7 i tak wszystko zapisujesz w jednej linii tak jak to zrobilem wyzej i znajdujesz
srodek
21 sie 01:13
Kamil: dziękuje za pomoc Godzio
21 sie 01:13
Kamil: ide do
21 sie 01:15
Kamil: pa pa Godzio
21 sie 01:15
Godzio: dobranoc
21 sie 01:32
Eta:
Podaję sposób wyznaczania mediany bez wypisywania kolejnych liczb w tym ciągu:
3 −−−−− 6−tki
6 −−−−− 7−ek
6 −−−−− 8−ek
12 −−−−− 9−tek
2 −−−−− 10 −tki
1 −−−−− 11−tka
−−−−−−−−−−−−
30
30:2= 15 to środek jest między 15−tą a 16−tą liczbą w tym ciągu
15−ta liczba to: 8−ka a 16−ta to: 9−tka
| | 8+9 | | 17 | |
mediana zestawu: |
| = |
| = 8,5
|
| | 2 | | 2 | |
23 sie 00:29
Eta:
No to teraz
Godzio 
wyznacz medianę zestawu:
25 −−− zer
140 −−− 9−ek
65 −−− 8− ek
95 −−− 6 −ek
20 −−− 3−ek
23 sie 00:43
Godzio:
suma = 345
345 : 2 = 172,5
to środkowa to będzie 8
23 sie 00:46
Eta:
ok
23 sie 00:47
Eta: A dominanta ? .........
23 sie 00:55
Godzio: nie wiem co to
23 sie 00:55
Eta:
Ta,co dominuje w tym zestawie
23 sie 00:56
Godzio: czyli 9
23 sie 00:57
Eta:
Kto dominuje w Twoim domu? ........ czyli ma najwięcej do gadania
23 sie 00:58
Eta:
No i ok
23 sie 00:59
Godzio:
heh

Zawsze mi mówią że najwięcej do gadania to mam ja
23 sie 00:59
Eta:
Hehe, .... czyli jesteś "dominantą" domowego zestawu

Idę do spania, bo wczoraj zarwałam noc na ogladanie

Dobranoc
23 sie 01:01
Godzio:
23 sie 01:04
think: podoba mi się inna nazwa dominanty, mianowicie moda, o ile nic nie pokręciłam...
A moda przecież się kojarzy jednoznacznie

to jest modne czego jest najwięcej widać

nikt nie
twierdzi, że musi to być zgodne z naszym gustem, ale tak jest....
23 sie 14:46
think:
Eta zaskakujesz mnie co i rusz

ten boks to nokaut zupełny... Ale i tak jesteś
wspaniała
23 sie 14:49
Eta:
Dzięki

.......w zamian przesyłam Ci

i
23 sie 18:18
Eta:
24 sie 01:00