kaczor: Dla jakiego graniastosłupa lub figury przestrzennej wzór Eulera jest nieprawdziwy.
Wzór: s-k+w=2
gdzie s oznacza liczbe ścian, k-liczbe krawedzi, w-liczbe wierzchołków.
18 gru 21:40
xpt: kula / sfera
s= 1
k = 0
w = 0
1-0+0=2 - sprzeczność
18 gru 21:47
kaczor: też powieziałem tak na lekcji ale jesteśmy przy tematach o graniastosłupach, ostrosłupach
i nauczyciel powiedział że to musi być figura ze ścianami prostymi
18 gru 21:49
kaczor: i jak ma ktośd pomysł? pilnie tego potrzebuje...
18 gru 22:16
picolo:
np. Każdy "otwarty" graniastosłup czyli bez jednej podstawy
każdy "otwarty" ostrosłup
18 gru 22:48
kaczor: i to napewno bedzie to? bo trzeba obalić ten wzór dla graniastosłupów
18 gru 22:59
picolo:
Tak to widzę ja!
18 gru 23:10