..
paulaaaa: | 3 | | 1 | |
| + |
| = 0 |
| 2x2 −10x+8 | | x2−4x2−x+4 | |
18 sie 21:53
robinka: 2x2−10x+8≠0 oblicz deltę
x3?−4x2−x+4≠0 chyba tak ma wyglądać to w mianowniku
x2(x−4)−1(x−4)≠0
(x−4)*(x2−1) ≠ 0 dokończ
18 sie 21:58
paulaaaa: tak w mianowniku x
3, sorka
18 sie 22:25
paulaaaa: no i kicha

obliczylam to wszystko i nie wiem co dalej
18 sie 22:36
robinka: | 3 | | 1 | |
| + |
| =0 |
| (x−1)(x−4) | | (x−1)(x+1)(x−4) | |
| 3(x+1) | | 1 | |
| + |
| =0 |
| (x−1)(x−4)(x+1) | | (x−1)(x+1)(x−4) | |
poradzisz sobie dalej?
18 sie 22:39
paulaaaa: wyliczylam i dobry wynik tylko ze nie rozumiem tego zadania
18 sie 22:48
robinka: a czego dokładnie nie rozumiesz ? musisz rozłożyć mianownik na części proste

na Początku
zrobić założenia do dziedziny
18 sie 22:50
paulaaaa: nie rozumiem dlaczego przy samym koncu w liczniku jest 3(x+1) ?
18 sie 22:53
robinka: sprowadziłam do wspólnego mianowniku, w pierwszym ułamku brakuje x+1, wiec rozszerzyłam ułamek
o tą wartość, widzisz?
18 sie 22:55
paulaaaa: tak widze ale tez nie rozumiem dlaczego akurat w pierwszym ulamku w mianowniku brakuje tego
x+1 ?
18 sie 22:57
robinka: najpierw mamy w mianownikach (x−1)(x−4) a w drugim (x−1)(x+1)(x−4), tak, wiec trzeba rozszerzyć
o ten x+1?
x2−1=(x−1)(x+1)
18 sie 22:59
paulaaaa: tak to zrozumialam jak mi wczesniej napisalas. Kurka nie umiem wytlumaczyc o co mi chodzi ,
sprobuje wyliczyc inne podobne zadanie :
18 sie 23:01
robinka: ja zmyka, zawsze sprowadzaj do najprostszej postaci mianownik, a później sprowadzaj ułamki do
najprostszej postaci

owocnego rozwiązywania zadań

18 sie 23:03
paulaaaa: he he dziekowac!
18 sie 23:42