Wyznaczanie granic całki podwójnej
Michał: Witam.
Mam taki mały problem a raczej prośbę lub pytanie do was.
Czy jest jakiś sposób na wyznaczanie granic całkowania podczas liczenia objętości bryły bo mam
czasem z tym problemy np gdy trafie na takie zadanie:
Oblicz objętość elipsoidy trójosiowej
i to by było na tyle z treści z zadania po pewnym czasie wyznacza sie te granice a jest jakiś
sposób że tak sie wyznacza i tak ma być

?
AS:
1. Należy przeciąć bryłę płaszczyzną z = 0.
Uzyska się przekrój bryły w płaszczyźnie Oxy.
| | x2 | | y2 | |
W tym przypadku będzie to elipsa |
| + |
| = 1 |
| | a2 | | b2 | |
W zwrocie Ox granicą będzie przedział <−a,a>
W zwrocie Oy granicą będą równania gałęzi ponad i poniżej osi Ox
| | b | | b | |
czyli y = |
| √a2 − x2 (górna linia) i y = − |
| √a2 − x2 (dolna linia) |
| | a | | a | |
W zwrocie Oz przedział <0,równanie funkcji>