Planimetria
Kamil: Obwód koła o polu 16π wynosi:
A)4π
B)8π
C)16π
D)64π
Prosze o rozwiązanie zadania
18 sie 19:09
Kamil: Prosze o rozwiązanie bo cos sie myle w zadaniu
18 sie 19:13
Kamil: Prosze o pomoc zadaniu
18 sie 19:21
Kamil: Prosze o pomoc w zadaniu, prosze wiem ze łatwe ale mi sprawia problem
18 sie 19:24
yyy: wzór na pole to P=πR2
16π=πR2
z tego wyznaczasz R
18 sie 19:25
Kamil: a dalej prosze ?
18 sie 19:26
think: wzór na pole:
πr2 = 16π ⇒ r2 = 16 ⇒ r = 4
wzór na obwód:
2πr = 2π*4 = 8π
18 sie 19:26
Kamil: jest małe r czy duze R co?
18 sie 19:27
Kamil: dzięki Think
18 sie 19:28
yyy: no jak z tego co Ci podałam nie potrafiłes wyznaczyć r (swoją drogą jeden pies czy r czy R) to
ja Ci życzę powodzenia
18 sie 19:30
think: Kamil nie ma znaczenia to tylko oznaczenie, małe i duże się stosuje w zadaniach kiedy masz dwa
okręgi jeden wpisany w coś a drugi na czymś opisany. A robi się tak po to aby się nie pomylić.
18 sie 19:31