pomoc z zadaniem
Franek_90:

przekatna szescianu ma dlugosc 3. Pole powierzchni calkowitej sescianu jest rowne:
licze to tak
d= a
√3
6= a
√3
a= 6/
√3 *
√3/
√3 = 6
√3/ 3= 2
√3
p= 6a
2= 6 * 2
√3 *2
√3= i tu moje pytanie
18 sie 19:02
yyy: to przekątna ma długość 3 czy 6?
18 sie 19:17
Franek_90: 6
18 sie 19:17
yyy: 6*4*3=6*12=72
18 sie 19:23
Franek_90: wydaje mi ze zle bo zgubiles √3
18 sie 19:31
think: 6 = a√3 ⇒ a = 2√3
P = 6*a2 = 6*(2√3)2 = 6*4*3 = 72
Franek yyy nie zgubiła pierwiastka tylko on znika po podniesieniu do kwadratu
18 sie 19:34
think: 2√3*2√3 = 2*2*(√3*√3) = 4*(3)
18 sie 19:35
Franek_90: no tak dzieki rozumiem bo sie zamieszalem troszku xD
18 sie 19:39
think: bywa

ja dzisiaj nie zamierzam się brać za nic wymagającego głębszego rozumowania, po prostu
dzisiaj jest niekumaty dzień...
18 sie 19:43