89_mario: Witam chcialbym zapytac tylko czy stosujac wzor Herona do obliczenia pola trojkata
wartosc (p-a) czyli polowa obwodu minus dlugosc jednego boku moze wyjsc ujemna i co w
takim przypadku nalezy zrobic
18 gru 20:04
b.: nie może wyjść ujemna, jeśli wyjdzie ujemna to oznacza, że albo się pomyliłeś w
rachunkach, albo nie ma trójkąta o bokach o podanych długościach
np. dla długości a=2, b=3, c=7 wyjdze p-a<0,
ale nie ma trójkąta o bokach długości a,b,c
18 gru 20:28
eta:
bo a+b>c z warunku istnienia trójkąta
czyli 2+3= 5 więc 5<7 -- trójkąt o takich dł. boków nie istnieje
jak napisał Ci też "b"
18 gru 20:56