ciągi -> 2 problemy
TOmek: Zaczynam ciągi
1. Podaj wzór wyrazu ogólnego ciągu (a
n) określonego w następujący sposób
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c)ciąg (a
n) jest ciągiem kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 5 dają reszte
1
no to ja to tak zrobiłem
6,11,...
6:5=5+1
11:5=5*2+1
r=5
a
n=a
1+(n−1)*r
a
n=6+(n−1)*5
a
n=6+5n−5
a
n=5n+1
a w odp. jest 5n − 4
i drugie zadanko za które w ogole nie wiedziałem jak sie zabrac
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2. Wyznacz te wartości x, dla których dane liczby tworzą w podanej kolejności ciąg
arytmetyczny:
a)x
3+x,x,4x
2−4
b)cos x ,1, cos
2x
(jak ktoś fajnie wytlumaczy jak zrobic a) to może zrobie sam podpunkt b)
pozdarwiam

wpadne za 30 min
18 sie 17:59
Godzio:
zadanie pierwsze: 1 : 5 = 0 r 1
18 sie 18:11
Godzio:
zad 2.
w takich przypadkach stosuję się zależność
2an = an−1 + an+1
podstawiając
a) 2x = x3 + x + 4x2 − 4
0 = x3 + 4x2 − x − 4
0 = x2(x + 4) − (x + 4)
0 = (x2 − 1)(x +4)
0 = (x − 1)(x + 1)(x + 4)
18 sie 18:12
TOmek: cos x ,1, cos
2x
2*(cos
2+sin
2)=cos x + cos
2x
2*(cos
2+sin
2)=cos x + cos
2x /sin
2+cos
2=1 −> sin
2=1−cos
2
2*(cos
2+1−cos
2)=cos x + cos
2x
2cos
2+2−2cos
2=cos x + cos
2x
2 − cos x − cos
2x=0
1*1 − cos x − cos
2x=0
1*(cos+1−cos
2) − cos x − cos
2x=0
cos+1−cos
2 − cos x − cos
2x=0
−2cos
2+1=0
−1(2cos
2−1)=0
2cos
2−1=0
2cos
2=1 /:2
zryłem w odp jest cos x= 1 v cos x = − 2
18 sie 18:47
TOmek: Godzio zrób mi ten przykład b)
18 sie 18:47
Godzio:
a nie prościej tak:
2 = cos
2x + cosx −−−− cosx = t
0 = t
2 + t − 2
0 = (t + 2)(t − 1)
cosx = −2 v cosx = 1
18 sie 18:49
TOmek: dziękuje

a
n=5 jest ciągiem artytemtycznym ,bo r=0, tak
18 sie 19:17
TOmek: ?
18 sie 19:35
Godzio:
nie chodzi o to że r = 0
tylko że każdy wyraz jest średnią arytmetyczną poprzedniego i następnego
18 sie 21:15