rozwiąż indukcyjnie nierówność
etys: Stosując zasadę indukcji matematycznej, wykaż, że dla każdej liczby całkowitej dodatniej n
zachodzi nierówność:
4n+3≥3n+4 .
Błagam o pomoc. Staram się zrozumieć udowadnianie nierówności metodą indukcyjną.
18 sie 16:06
etys: Sprawdzam dla n=1 :
L=4
1+3=7
P=3
1+4=7
L=P (zd. prawdziwe)
Niech k=n i k≥1 :
4
k+3≥3
k+4 (zd. prawdziwe)
Sprawdzam dla k+1
L=4
k+1+3=4*4
k+3=...

?
Nie wiem jak dalej to rozpisać.
18 sie 16:10
think: 4k + 3 ≥ 3k + 4 ⇒ 4k ≥ 3k + 1
L = 4k+1 + 3 = 4*4k + 3 ≥ 4*(3k + 1) + 3 = 4*3k + 4 + 3 ≥ 3k+1 + 4
18 sie 20:04
etys: dzięki!
19 sie 23:07