jak rązwiązać i małe wyjaśnienie z góry dziękuję .
agata: 1. Litery A,B,C,D,E ustawiono w ciąg. Oblicz prawdopodobieństwo , że litere B poprzedza
bespośrednio literę D.
2. Dane są dwa pojemniki. W pierwszym są 4 kule białe i 3 czarne, w drugim 5
białych i 4 czarne. Z losowo wybranego pojemnika losujemy 1 kulę. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej.
3. Z klasy w której jest 8 chłopców i 14 dziewczynek wybrano 5−cio osobową
delegację.
a− ile takich delegacji można utworzyć
b − są same dziewczynki
c − dokładnie jedna dziewczynka
d − co najwyżej jedna dziewczynka
4.Litery A,B,C,D,E,F,G,H ustawiamy w szeregu.
a − ile jest takich ustawień
b− ile , że D stoi na pierwszym miejscu
c − litera B stoi na pierwszym , a litera F na trzecim
18 sie 13:25
Radosław 2:
ad1
Według mnie to będzie tak: P=45!=130.Albo jeśli potraktować problem
po żydowsku P=115
18 sie 13:53
Eta:
Radosław, no coś nie tak ?
1/ poprawne rozwiązanie :
|Ω| = 5! = 120
zdarzenieA −− litery
BD mogą przemieścić się(razem złączone) na 4 pozycjach w tym ciągu
a pozostałe litery : A, C, E −− dowolnie na 3!= 6 sposobów
z reguły mnożenia: | A|= 4*6 = 24
18 sie 21:34
Eta:
| | 1 | |
2/ wybór pojemnika z prawdopodobieństwem p= |
|
|
| | 2 | |
| | 4 | |
wybór kuli białej z I pojemnika z prawdopodobieństwem p= |
|
|
| | 7 | |
| | 5 | |
wybór kuli białej z II pojemnika z prawdop. p= |
|
|
| | 9 | |
zdarzenie A −−− wybrano kulę białą ( z pierwszego lub z drugiego pojemnika)
| | 1 | | 4 | | 1 | | 5 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| = ....... dokończ obliczenia
|
| | 2 | | 7 | | 2 | | 9 | |
zad3/
8 chł. i 14 dz. R− m 22 uczniów
a) wybieramy 5 osób z całej klasy
| | | | 22! | |
| = |
| = ............ dokończ .. = 26 334 takich delegacji
|
| | | 5!*17! | |
b)same dziewczynki , czyli 5 z 14
| | | | 14! | |
| = |
| =........ dokończ
|
| | | 5!*9! | |
c)
dokładnie jedna dziewczynka, czyli 1 dziewczynka i 4 chł.
d) co najwyżej jedna dziewczynka, czyli 1 dz. i 4chł. lub sami chłopcy
18 sie 22:04
Eta:
zad.4/
a) wszystkich liter jest 8
możemy je poprzestawiać na 8! sposobów = 1*2*3*4*5*6*7*8= ..... takich ustawień
b) D ustawiamy na pierwsze miejsce, pozostałe 7 liter przestawiamy na 7! sposobów
mamy 1*7! = ....... dokończ
c) B na pierwszym F na trzecim, to pozostałych 6 liter na 6! sposobów
mamy: 1*1*6!= ........
powodzenia
18 sie 22:11
Radosław 2:
Sorki, Eta i Agata.Taka aszybka.Charakterystyczna,będę pamiętał !
Zadanie to można również rozwiązać w następujący sposób:
|Ω|−liczba zdarzeń elementarnych polegających na wyborze 2 miejsc z 5 z
| | | |
uwzględnieniem kolejności miejsc 2* |
|
| | |
A−liczba zdarzeń sprzyjających−litery na czterech pozycjach w ciągu
P(A)=
A|Ω|
No teraz chyba jest dokładnie
19 sie 08:26