trygonometria
kamilox: tg110*tg200 − 2cos2x=0 rozwiąż równanie
zad2.
| cos2x | | 1−tgx | |
| = |
| udowodnij tozsamość |
| 1+cos2x | | 1+tgx | |
prosze o powiedzenie gdzie z jakich wzorów korzystamy
18 sie 13:11
Godzio:
1.
tg200 = tg(90 + 110) = ctg110
tg110 * ctg110 − 2cos2x = 0
1 − 2cos2x = 0
| | 1 | |
cos2x = |
| −− myślę że z tym sobie już poradzisz |
| | 2 | |
2.
| | cosx − sinx | |
| = |
| − dzielę licznik i |
| | cosx + sinx | |
mianownik przez cosx :
| | 1 − tgx | |
... = |
| = L |
| | 1 + tgx | |
18 sie 13:23
kamilox: | | π | | π | |
a do 1 zad czy moze być odp x=+,− |
| + kπ czy x=+,− |
| +2kπ  |
| | 3 | | 6 | |
18 sie 13:42
Godzio:
| | π | | π | |
2x = |
| + 2kπ v 2x = − |
| + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
x = |
| + kπ v x = − |
| + kπ |
| | 6 | | 6 | |
18 sie 14:18
Bogdan:
Dzień dobry.
Godzio przemyśl rozwiązanie zadania 2, wyszedłeś od strony prawej i do niej doszedłeś,
nie doszedłeś do strony lewej
18 sie 15:09
Godzio:
hehe, sorki nie zauważyłem

a co do tego to nie powinno być:
18 sie 15:26
Godzio:
| | cosx − sinx | | cos2x − sin2x | |
... = |
| = |
| = |
| | cosx + sinx | | cos2x + 2sinxcosx + sin2x | |
18 sie 15:27
Bogdan:
Masz rację Godzio. Podana przez kamiloxa zależność w zadaniu 2 nie jest
tożsamością, co łatwo sprawdzić wstawiając w miejsce x np. 30o.
18 sie 15:35
kamilox: tak moja pomylka powinno być sin2x zamiast cos2x
18 sie 17:15