Wielomiany
konrad509: Mam problem z wielomianem x³−5x−4=0
Próbowałem go zrobić pewną metodą (poniżej) która wydawała mi się prawidłowa ale nie jest bo
wynik wyszedł źle.Pytanie czemu ta metoda jest zła?
x³−5x−4=0
x³−5x=4
x(x²−5)=4
x=4
x²−5=4
x²=9
x=−3 ∨ x=3
17 sie 21:40
robinka: x3−x−4x−4=0
x(x2−1) − 4(x+1)=0
x(x−1)(x+1)−4(x+1)=0
nie można porównywać do 4 tylko do zera, dokończ to zadanie
17 sie 21:42
think: znaczy się można porównywać do innych liczb, ale porównanie iloczynu do 0 jest najprostszym
sposobem na znalezienie rozwiązania, bo np taki wielomian:
n(n+1) = 6 to iloczyn dwóch kolejnych liczb dających 6, można oczywiście przedstawić to w
postaci iloczynu z 0 po drugiej stronie równania, ale i w tej postaci można otrzymać
rozwiązanie
17 sie 21:47
Godzio:
bo nie możesz tak zrobić
x = 4 to w takim razie x
2 − 5 = 1
i takiego czegoś jest nieskończenie wiele

tak się rozwiązuje takie równania:
Sposób I
rozbijasz wyraz środkowy tak aby po wyciągnięciu przed nawias otrzymać wyraz wspólny:
x
3 − 5x − 4 = 0
x
3 − x − 4x − 4 = 0
x(x
2 − 1) − 4(x + 1) = 0
x(x − 1)
(x + 1) − 4
(x + 1) = 0
(x + 1)( x(x − 1) − 4 ) = 0
(x + 1)(x
2 − x − 4) = 0
x = −1 v x
2 − x − 4 = 0 ⇒ a = 1, b = −1, c = −4 → Δ = b
2 − 4ac = 1 + 16 = 17,
√Δ =
√17
| | −b + √Δ | | 1 + √17 | |
x1 = |
| = |
| |
| | 2a | | 2 | |
| | −b − √Δ | | 1 − √17 | |
x2 = |
| = |
| |
| | 2a | | 2 | |
| | 1 + √17 | | 1 − √17 | |
Odp: x = −1 v x = |
| v x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Sposób II szukasz pierwiastka wymiernego:
| | podzielniki wyrazu wolnego | |
kandydatami są |
| |
| | podzielniki współczynnika przy najwyższej potędze | |
czyli takimi kandydatami są: 4,−4,2,−2,1,−1
i sprawdzamy po kolei czy są to pierwiastki, jeśli jakiś się okaże pierwiastkiem to musisz
podzielić ten wielomian przez (x − a) gdzie a jest pierwiastkiem wielomianu. A jak to
sprawdzić czy jest pierwiastkiem ano tak:
W(a) = 0 − jeśli tak będzie to znaczy że a jest pierwiastkiem
W tym wypadku lecimy po kolei
W(1) = 1
3 − 5 * 1 − 4 = 1 − 5 − 4 = − 8 ≠ 0
W(−1) = (−1)
3 − 5 * (−1) − 4 = −1 + 5 − 4 = 0, zgadza się
więc dzielisz
x
3 − 5x − 4 : (x + 1) −−− i używasz albo schematu Hornera albo pisemnie zależy jak łatwiej po
podzieleniu dojdziesz do postaci:
x
2 − x − 4 w której tak jak wyżej liczysz deltę i pierwiastki
Powodzenia
17 sie 21:49
konrad509: Nie wiem jak to dalej zrobić.
17 sie 21:50
konrad509: Dobra już rozumiem. Na początku też robiłem z rozbiciem, ale nie wiedziałem co dalej z tym:
x(x
2 − 1) − 4(x + 1) = 0. Wydawało mi się że nic się nie da z tym zrobić

Dzięki.
17 sie 21:52
think: Godzio proszę bez takich imperatywów typu nie możesz... bo możesz, ale uchetasz się przy tym po
łokcie utrudzisz jak dzik i ze dwa razy pomylisz, ale to, że jest to trudniejsza droga wcale
nie znaczy, że nie możesz, tylko ewentualnie można powiedzieć, że wygodniej jest to zrobić
metodą zaproponowaną przez Ciebie i Robinkę
17 sie 21:53
Godzio:
No może może ale z tego "mogę" zrobi się "nie mogę" bo takich przypadków jest
milion sześćset sto dziewięćset
17 sie 21:55
konrad509: A jeszcze takie coś. Mam wielomian x³−3x+2=0. Wiem że można go sprowadzić do postaci
(x−1)2(x+2), ale czy to można było to zrobić prościej niż metodą poniżej?
x³−3x+2=0
x³−x−2x+2=0
x(x²−1)−2(x−1)=0
x(x−1)(x+1)−2(x−1)=0
(x−1)(x(x+1)−2)=0
(x−1)(x²+x−2)=0
(x−1)(x2−x+2x−2)=0
(x−1)(x(x−1)+2(x−1))=0
(x−1)(x−1)(x+2)=0
17 sie 22:22
think: jasne możesz zawsze poszukać pierwiastków wymiernych
17 sie 22:26
think: ale czy to jest prostsze
17 sie 22:26
Eta:
można też tak: ........ ale o wiele więcej obliczeń

kandydatami na pierwiastki całkowite są podzielniki wyrazu wolnego
−1,+1, −2, +2
W( −1) ≠0
W(2)≠0
W( 1) = 1−3+2= 0 => x = 1 jest pierwiastkiem
W( −2) = −8+6+2=0 => x= −2 jest pierwiastkiem
dzielimy wielomian po lewej stronie przez ( x−1)(x+2)= x
2 +x −2
( x
3−3x+2) : ( x
2 +x+2) = x −1
zatem mamy rozkład x
3−3x+2= ( x−1)(x+2)(x−1)= ( x−1)
2(x+2)
równanie ma trzy rozwiązania :
x= 1 −−− pierwiastek dwukrotny
x = 2
17 sie 22:39
konrad509: To znaczy chodziło mi o to czy można prościej tą samą metodą czyli tym wyciąganiem przed
nawiasy, czy można było do tego dojść wcześniej.
17 sie 22:52