funkcje bez pomocy ani rusz...
Marcin: Dziedziną D funkcji f jest zbiór liczb trzycyfrowych niepodzielnych przez 10. Funkcja f każdej
liczbie nε D przyporządkowuje liczbę trzycyfrową, która powstaje przez zapisanie cyfr liczby n
w odwrotnej kolejności.
a) Ile liczb należy do zbioru D ?
b) Oblicz ile jest takich liczb nε D, że f(n)=n.
c) Uzasadnij, że dla każdego nε D liczba f(n)−n jest podzielna przez 99.
17 sie 20:51
Godzio:
D:{101,999} − {110,120,130...990}
a)
a1 = 101, an = 999, r = 1 ⇒ an = a1 + (n − 1)*r ⇒ oblicz n
b1 = 110, bn1 = 990, r = 10 ⇒ bn1 = b1 + (n1 − 1) * r⇒ oblicz n1
Odpowiedź do a) to n − n1
17 sie 20:59
Godzio:
b)
111,121,131,141,151,161,171,181,191
212,222,.... 292,
313,323,...
...
919 ... 999
i tak z każdą łącznie wyjdzie 9 * 9 = 81 liczb o ile dobrze rozumuję
17 sie 21:02
Godzio: c)
n = 100a + 10b + c c ≠ 0
f(n) = 100c + 10b + a
f(n) − n = 100c + 10b + a − 100a − 10b − c = 99c − 99a = 99*(c − a) c.n.d.
17 sie 21:03
Eta:
a) na pierwszym miejscu ustawiamy cyfry od 1− 9 ( czyli 9 możliwości)
na drugim już może być zero czyli od 0− 9 ( 10 możliwości
na trzecim bez 0 , czyli od 1− 9 ( 9 możliwości
z reguły mnożenia
9*10*9 = 810 takich liczb
b) na pierwszym i trzecim miejscu muszą być takie same cyfry od 1− 9 ( 9 możliwosci
na drugim miejscu mogą być cyfry od 0− 9 ( 10 możliwosci
zatem 9*10= 90 takich liczb
f(101)= 101
f(111)= 111 ....... jest ich 10
f(202) = 202 ..... też 10
........ f( 909)= 909 .......... f(999)= 999 −−− też 10
czyli razem jest takich 90 liczb
c) liczba postaci n = 100a+10b +c ( nie podzielna przez 10 to
a,b.c ={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} i a, c ≠0
to f(n)−−−− liczba n w odwrotnej kolejności zapisu
f(n)= 100c +10b +a
f(n) −n=100c+10b +a −(100a+10b+c)=99c −99a=99( c−a) −−− jest podzielna przez 99
17 sie 21:42
Eta:
Godzio 
w b) może być
0 na drugim miejscu, stąd jest ich razem
90
17 sie 21:45
think: witaj
17 sie 21:49
Godzio:
ano tak zapomniałem o takowym przypadku
17 sie 21:50
Eta:
Hehe

tym razem:
Eta 1 : 0 Godzio 
Witaj
think 
..... moja Ty
17 sie 22:03
Marcin: dziękuję bardzo za pomoc
18 sie 12:38