matematykaszkolna.pl
trudne zadanko[matematyka na wesoło] TOmek: Mam problem z jednym zadankiem :0 Samolot leci z predkością V=56 km/h, z góry pada na niego deszcz pod kątem 30*. Biorąc pod uwagę ,ze jutro nie ma padać oblicz Ile sprzych ma koło od jelcza. xD Wymyśł ktos coś lepszego
17 sie 20:33
think: chyba coś Ci poszkodziło
17 sie 21:12
TOmek: nudze sie ^^
17 sie 21:21
think: no tak nuda szkodzi najbardziej. Co teraz przerabiasz może poszukam Ci jakiegoś fajnego zadanka emotka
17 sie 21:23
think: mniam, dobre te maliny idę po jeszcze z/w
17 sie 21:24
robinka: smacznego emotka ja jem jabłuszka...
17 sie 21:27
think: jabłka na ogródku jeszcze nie doszły a podejrzewam, że w tym roku to prędzej opadną niż dojrzejąemotka i przyjdzie mi kupować, a kupne nie są tak dobre. No ale Dzięki Tobie również smacznegoemotka
17 sie 21:31
Godzio: Takie niedojrzałe najlepsze kwaśne i twarde są najlepsze
17 sie 21:38
robinka: twarde jabłuszka są dobre ...
17 sie 21:38
think: lubię twarde ale wolę jak są dojrzałe, akurat taka fajna odmiana twardych ale soczystych jabłek jak są dojrzałe to takie słodkawe a sok aż po brodzie ściekaemotka
17 sie 21:42
think: zresztą Godzio zdaje się, że Ty lubisz słodycze to skąd u Ciebie amatorka kwaśnych jabłek emotka
17 sie 21:43
TOmek: teraz przerabiam ciągi. Spokojnie zadań mam pełno do robienia tylko po prostu dzisiaj zrobiłem sobie wolne emotka
17 sie 21:50
robinka: trzeba odpocząć emotka
17 sie 21:51
Godzio: think skąd wiesz że lubię słodycze naczy lubić to każdy lubi ale tak tak okazyjnie a z tego co tu nie raz słyszałem to Ty chętniej po nie sięgasz ( krówki )
17 sie 21:52
think: a kto dostał ślinotoku jak napisałam o krówkach
17 sie 21:55
Godzio: haha też ślinotok, narobiłaś mi tylko smaku emotka
17 sie 21:57
Eta: nie ma to jak chałwa ..... oczywiście królewska emotka wlaśnie wcinam
17 sie 22:06
robinka: hehe, wszyscy coś jedzą emotka
17 sie 22:07
Eta: Witaj robinko emotka Tylko,że ja wolę słodkości, niż kwaśne jabłka
17 sie 22:10
think: rysunekok to Cię TOmku nie będę molestować zadaniami, chyba, że takim (znaczy się każdy chętny może spróbować sił): PLOTKARZE Z PLOTKARZOWIC: We wsi Plotkarzowice, niemal co miesiąc pojawia się jakaś plotka. Plotki rozsiewają sami mieszkańcy, którzy w ten sposób tłumaczą, po co inni jeżdżą do pobliskiego miasta. 1. Jedna z pań rozsiewała plotkę, że pani Paplarska od dawna zdradza męża. 2. W lipcu pojawiła się plotka, że jeden z panów jest dobrym znajomym wojewody i jeździ do miasta donosić mu, co się o nim mówi we wsi. 3. Pan Gadalski opowiadał, że jedna z osób przegrywa spore sumy w kasynie, 4. W czerwcu obiektem plotek był pan Szeptalski. To nie on rozpowszechniał plotkę, iż jedna z osób notorycznie kradnie w hipermarkecie. Plotka o kradzieżach obiegła wieś bezpośrednio przed oskarżeniem jednej z osób o to, że w przebraniu żebrze przed kościołem. 5. W marcu pewną plotkę rozgłaszała pani Wścibska, a plotkę o tej pani rozpuściła pani Trajkotka. Kto o kim, kiedy to było i co było tematem plotek? Zagadka pochodzi z czasopisma wydawnictwa Rozrywka "Nie tylko sudoku" objaśnienia do rysunku (w czasopiśmie jest bardzo podobny i powiem, że ułatwia on rozgmatwanie całego tego galimatiasuemotka a, to rubryka zawierająca nazwiska pomawiających: 1) Gadaliski 2) Paplarska 3) Szeptalski 4) Trajkotka 5) Wścibska b to rybryka z nazwiskami pomawianych ( nazwiska w tej samej kolejności co w a) rubryka z 1, 2, 3, 4, 5 to o co byli pomawiani 1 donoszenie 2 hazard 3 kradzieże 4 zdrada 5 żebranie natomiast rubryka z 01, 03, 04, 06, 07 to odpowiednie miesiące styczeń, marzec, kwiecień, czerwiec i lipiec. Tam gdzie oznaczenia są takie same znaczy, że mamy wpisać to samo.
17 sie 22:17
think: przyznaję się bez bicia, lubię słodkie emotka ale słone też częściej dłubie słonecznik niż wcinam słodkości, chociaż to zależy zimą ogólnie więcej mam smaka na tego typu specjały, latem nawet nie chce mi się piec i jest mnóstwo innych zajęć, które zimą odpadają i można sobie trochę popichcićemotka
17 sie 22:21
think: zresztą słodycze jem na zapas bo jak nie zjem ich wtedy kiedy są kupione a będę czekać aż mnie najdzie na nie ochota to ich dawno nie będzie, mam brata, który mógłby robić za wykrywacz słodkości w okolicy, nic się przed nim nie uchowa
17 sie 22:24
Godzio: Tylko jedno pytanie upewniające: 4. ... To nie on ... na pewno ma być tam to "nie" ?
17 sie 22:36
think: tak Godzio, Pan Szeptalski nie rozpuścił plotki że jedna z osób notorycznie kradnie.....
17 sie 22:41
Godzio: Dobra z moich wszystkich opcji doszedłem do takiego wyniku: 1. Wścibska oskarża Paplarską o zdradę w marcu 2. Szeptalski oskarża Gadalskiego o donoszenie w lipcu 3. Gadalski oskarża Trajkotkę o hazard w styczniu 4. Trajkotka oskarża Wścibską o żebranie w kwietniu 5. Paplarkska oskarża Szeptalskiego o kradzież w czerwcu
17 sie 22:50
think: o żebranie w piątym punkcie ale to pewnie przejęzyczenieemotka zgadza się rozkminiłeś to szybciej niż ja narysowałam
17 sie 22:55
think: rysunekno to za literki należy podstawić liczby od 0 do 9, różne literki odpowiadają różnym cyfrom, te same litery ta sama cyfraemotka
17 sie 22:59
Godzio: rysunek Takie coś mi wyszło emotka
18 sie 00:07
think: a czemu Ł = 0 i I = 0 przecież to różne litery
18 sie 00:10
think: pomijam już to że E = W = 1
18 sie 00:10
Godzio: aaaa bo to tak nie może być
18 sie 00:11
Godzio: robiłem to i zapomniałem o tym
18 sie 00:12
Godzio: rysunekW końcu prawie w depresję wpadłem ale się udało uffff
18 sie 00:30
think: emotka ok Godzio kup sobie rozrywkę, Tobie na długo nie starczy pewnie, ale myślę, że Ci się spodoba, no chyba, że nie lubisz sudoku.
18 sie 00:32
Godzio: nie no, czasem lubię się pobawić w takie rzeczy
18 sie 00:33
Eta: emotka To są algebrafy Były zawsze zamieszczane na ostatniej stronie gazety studenckiej " i t d" Naczelnym tej gazety był wówczas "Olek" ... ( były prezydent Zwykle głowiliśmy się nad nimi na nudnym wykładzie
18 sie 00:38
think: emotka no ja miałam w wyborczej od taty najpierw wykreślanki a później zastąpiło je sudoku, pamiętam jak się wkurzałam, że co oni dali, taka fajna rzecz była a tu takie barachło i nie wiadomo jak to ugryźć emotka a teraz sudoku to moja naczelna rozrywka, reszta to taka odskoczniaemotka
18 sie 00:43
Godzio: think a pamiętasz jakie miałaś przedmioty jak studiowałaś matmę ?
18 sie 00:46
think: zaczynałam od: wstępu do matematyki, analizy matematycznej(analiza 1, później 2, 3, 4), algebry liniowa 1 i 2. na uniwerku jest system zapisów, także sporo przedmiotów to był mój własny wybór poza tymi które musiałam zrobić. Były narzucone określone przedmioty dla określonego kierunku w jakim czasie... wstęp do informatyki Optymalizacja dyskretna Wprowadzenie do teorii podejmowania decyzji analiza portfelowa rachunek prawdopodobieństwa Ekonometria Analiza przeżycia Matematyka ubezpieczeń życiowych Teoria gier Pracownia statystyczna Analiza portfelowa Arytmetyka z teorią liczb Rynek ubezpieczeniowy Matematyka ubezpieczeń majątkowych i osobowych Modele dyskretne matematyki finansowej podstawy rachunkowości geometria elementarna Wprowadzenie do laboratorium komputerowego wstęp do ekonomii finanse i bankowość matematyka obliczeniowa Podstawy prawa dla ekonomistów równania różniczkowe Statystyka wstęp do matematyki finansowej i najważniejsze WF no ale ja byłam na kierunku matematyka ubezpieczeniowa,.
18 sie 00:59
think: było tego mnóstwo, niektóre ciekawsze niektóre mniej interesujące, a robione tylko dla punktów.
18 sie 00:59
Godzio: ciekawe... analiza portfelowa, analiza przeżycia Wielkie dzięki i już Cię nie zatrzymuję
18 sie 01:03
think: czepiasz się to pierwsze to bardziej zaawansowana analiza portfelowa, akurat portfel nie znaczy tu jak wybrać nadzianego męża a jak rozlokować kapitał czyli jak podzielić kapitał na różnego rodzaju inwestycje aby stopa zwrotu z takiej działalności była najwyższa. natomiast analiza przeżycia, to statystyka, typu podaj przedział ufności, że 45 latek przeżyje 20 lat i umrze po 5 latach.
18 sie 01:17