Misiek: Na zlecenie pewnej stacji TV przeprowadzono sondaz wsrod 1470 polakow (4/7 tych ktorzy
glosowali to kobiety). Badania dotyczyly programow tv a jedno z pytan bylo "Czy ogladasz
serial telewizyjne?"
W ankiecie wypowiedzialo sie na "TAK" - 75% kobiet, 30% mezczyzn
W ankiecie wypowiedzialo sie na "NIE" - 20% kobiet, 60% mezczyzn
Pytanie: Ile osob sposrod tyh ktore udzielily odpowiedzi nie oglada seriali ?
Pytanie: Ile ankietowanych osob nie odpowiedzialo na zadane pytanie?
18 gru 18:51
Aneta: ile było kobiet? = policz 4/7 razy 1470
potem policz ilu było mężczyzn = 1470 odjąć kobiety
NIE OGLĄDA: 20% razy kobiety + 60 % razy mężczyźni
NIE ODPOWIEDZIAŁO: 5% kobiet i 10 % mężczyzn (to resztki ze 100% odpowiednio kob i męż)
18 gru 20:45
Misiek: tak robilem ale nie wychodzi mi wynik

w tym caly sek, powinno wyjsc 506 a mi nie
wychodzi

moze ktos to policzyc pokolei ?
18 gru 20:56
eta:
Misiek!
oglada seriale -- 819 osób
nie ogląda -- 546 osób
nie odpowiedziało -- 105 osób
R -m --- --------------
1 470 osób
i nie może być inaczej!
może w odp; zamiast 546 napisano pomyłkowo 506
zapewniam na 100% ,że rozwiazanie tak ma wygladać a nie inaczej
jeżeli Tobie też tak wyszło tzn. że tak jest!
18 gru 21:25
Aneta: kobiety: 840
mężczyźni: 630
NIE OGLĄDA: 20% razy kobiety + 60 % razy mężczyźni + 168+ 378 = 546 [[- nie chce wyjść
inaczej

]]
NIE ODPOWIEDZIAŁO: 5% kobiet i 10 % mężczyzn 42 + 63 = 105
18 gru 21:37