matematykaszkolna.pl
Pytanko dla mózgowców:) Zielona Gałązka: Mam dylemat: bo jak obliczam pierwiastki równania kwadratowego, to między iksami piszę "lub". A jak mam wykres paraboli i z niego mam wypisać dwa miejsca zerowe −2 i +2 to wtedy mam napisać także "lub" czy "i" ? Czyli jaką dać wówczas odpowiedź : Miejscami zerowymi tej funkcji są liczby −2 i 2 czy −2 i 2. Proszę o wskazówkę. Dziękuję serdecznie.
17 sie 18:31
AS: Opcję " i " używa się w przypadku gdy zachodzą oba zdarzenia. A więc x1 i x2 Opcję " lub" gdy zachodzi jedno z dwóch zdarzeń Pójdę "do kina" lub "na spacer"
17 sie 18:49
Zielona Gałązka: Czyli Asie jeśli odczytuję z wykresu paraboli miejsca zerowe, to móiwę "i" a jeśli obliczam np deltą te miejsca zerowe to wtedy lub, tak? Ps. Dzięki, że przeczytałeś moją wiadomość.
17 sie 19:52
AS: a i b oznacza że zachodzi warunek a i b. Jeżeli będziesz grzeczna to w nagrodę dostaniesz rower i czekoladę. Oznacza to,że dostaniesz jedno i drugie.jeżeli spełnisz warunek (będziesz grzeczna) a lub b oznacza że tylko jedna możliwość jest aktualna. Jeżeli otrzymasz piątkę z matematyki to dostaniesz rower lub czekoladę. Wybieraj − rower czy czekolada.Tylko jedną rzecz otrzymasz w nagrodę.
17 sie 20:34
Zielona Gałązka: Więc jak rozwiązuję równanie kwadratowe, to lub. A gdy te miejsca zerowe odczytuję z paraboli to mówię "i". emotka Dziękuję Asieemotka
19 sie 14:21