Planimetria
Kamil: Jezeli każdy bok kwadratu zmniejszymy o 10% to jego pole zmniejszy się o:
A)10%
B)19%
C)20%
D)40%
17 sie 17:17
Maciek: B)
17 sie 17:19
Kamil: a−bok kwadratu
17 sie 17:22
Kamil: | | 90 | |
100%a−10%a=90%a= |
| a=0,9 |
| | 100 | |
17 sie 17:25
Kamil: Co teraz liczyć co ?
17 sie 17:27
Maciek: | | 90 | | 8100 | |
( |
| a)2= |
| a2=81%a2 |
| | 100 | | 10000 | |
100%a
2−81%a
2=19%a
2
17 sie 17:29
Kamil: powiedzcie prosze i sprawdzcie czy do tego momentu dobrze?
17 sie 17:30
Maciek: | 90 | | 90 | |
| to jest 1 bok kwadratu a pole kwadratu to a2 więc ( |
| )2 |
| 100 | | 100 | |
17 sie 17:31
Kamil: zapomniałem o wzorze musze to przestudiować
17 sie 17:31
Kamil: czyli zle robiłem
17 sie 17:31
Kamil: czyli zle robiłem
17 sie 17:31
Maciek: No rzeczywiście studiuj wzór na pole kwadratu

, jak się doedukujesz to Ci potem ktoś
sprawdzi , narazie
17 sie 17:32
fuck you: fuck you
17 wrz 20:43
__std__call__: P(x) = x2
P(0,9x) = (0,9x)2 = 0,81x2
Stąd prosty wniosek, że pole zmniejszy się wówczas o 0,19x2 czyli o 19%.
17 wrz 20:49
lol: πγγ→→∑≥≤≤≤∬∩
13 lut 07:54