trygonometria-kąt ostry
katrina: 1. Jeżeli sinus kąta ostrego α jest pięć razy większy od jego cosinusa, to:
√6
a)sin α=
6
√6
b)cosα=
6
√26
c)sinα=
26
√26
d)cosα=
26
1
2. Jezeli αjest katem ostrym i sinα=
to:
6
a) α<30stopni
b)30st<α<45st
c)45st<α<60st
d)α>60
Wydaje mi sie ze b ale jak to udowodnic? Tabela?
3.Wiadomo, że α jest kątem ostrym i sinα*cosα=0,5. wynika stad ze wart. wyrazenia cos4 α +
sin4 α=
a) 1
b)0,5
c)0,25
d)0,75
17 sie 16:19
Maciek: 1.
5sinα=cosα
sin2α+cos2α=1
6sin2α=1
1
sin2α=
6
1
1
sinα=
v −
< 0 więc odpada
√6
√6
√6
sinα=
6
17 sie 16:25
Godzio:
Maciek inaczej
jeśli sin kąta jest pięć razy większy od cos => sin > cos
sinα = 5 * cosα popraw
17 sie 16:29
Maciek: A fakt ...
sinα=5*cosα
sin2α+cos2α=1
6cos2α=1