matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ania:
Sprawdź czy prawdziwa jest równość log
3
4+log
9
4=log
1
/
3
0,125 Nie kumam tego. proszę o pomoc
17 sie 15:37
Godzio:
proponuje zamienić wszystko na podstawię 3
log
3
0,125
1
log
1/3
0,125 =
= −log
3
0,125 = log
3
(
)
−1
= log
3
8
−1
8
log
3
4
1
log
3
4 +
= log
3
4 +
log
3
4 = log
3
4 + log
3
2 = log
3
8
2
2
L = P czyli jest prawdziwa
17 sie 15:51