prawdopodobieństwo
Wierzba: Rzucamy pięć razy monetą. Oblicz, jakie jest prawdopodobieństwo, że:
− Co najwyżej trzy razy wypadnie reszka
Z góry dzięki
17 sie 15:36
Godzio:
5 rzutów po 2 możliwości w każdym:
|Ω| = 5 * 2 = 10
Co najwyżej 3 razy wypadnie reszka czyli:
albo raz wypadnie => |A| = 1
albo 2 razy => |A| = 2
albo 3 razy => |A| = 3
| | 1 | | 2 | | 3 | | 6 | | 3 | |
P(A) = |
| + |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 5 | |
17 sie 15:47
Wierzba: no ja tak robiłem, ale w odpowiedzi jest 1316
17 sie 15:52
Godzio:
Jeszcze jeden sposób próbowałem ale kompletnie nie chce mi wyjść tak jak w odpowiedzi

trzeba
poczekać na kogoś lepszego
17 sie 16:27
Godzio:
Zrobiłem to z Schematu Bernoulliego, może go przerabiałeś/aś
| | | | 1 | | 1 | | 5! | | 1 | | 1 | | 5 | |
P5(4) = | * ( |
| )4*( |
| )1 = |
| * |
| * |
| = |
| |
| | | 2 | | 2 | | 4! | | 16 | | 2 | | 32 | |
| | | | 1 | | 1 | | 1 | |
P5(5) = | * ( |
| )5*( |
| )0 = |
| |
| | | 2 | | 2 | | 32 | |
| | 13 | |
P(A) = 1 − P4(5) − P5(5) = |
| |
| | 16 | |
17 sie 16:44