Zadanka
Godzio:
Zadania dla TOmka i Maćka
1. Rozwiąż równanie x
2 = y
2 + 2y + 13 w liczbach całkowitych x, y.
2. Wykaż że w trójkącie o bokach a,b,c i wysokościach odpowiednio h
a,h
b,h
c zachodzi równość:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(a + b + c)( |
| + |
| + |
| ) = (ha + hb + hc)( |
| + |
| + |
| ) |
| | a | | b | | c | | ha | | hb | | hc | |
3. Udowodnij że dla dowolnych liczb nieujemnych a,b,c zachodzi nierówność
(a + b)(b + c)(c+a) ≥ 8abc
4. Niech a i b będą liczbami rzeczywistymi. Udowodnij, ze jeśli ax
2−ax−b < 0 dla każdego
rzeczywistego x, to również
|x − a| + b > 0
17 sie 14:04
TOmek: po prostu nie nawidze takich typow zadan, masakra. Gdyby takie coś dali na maturze roz. nawet
bym tego nie ruszył.
1. Rozwiąż równanie x2 = y2 + 2y + 13 w liczbach całkowitych x, y.
x2=y(y+2)+1+12
x2=y2 + 2y+1+12
x2=(y+1)2+12
x2−(y+1)2=12
wniosek jest nastepujący: kompletnie nie wiem co dalej robić
17 sie 14:11
TOmek:
17 sie 14:11
Godzio:
x2 − (y + 1)2 = ( ... )( ... ) = 12
i co z tego wynika ?
17 sie 14:12
Godzio:
Po to tu jesteś żeby ruszyć takie zadania
17 sie 14:12
Godzio:
Ale to też nie powinieneś się tak od razu poddawać ja nad niektórymi zadaniami które
Eta
mi dawała siedziałem czasami nawet 2 h i w końcu dochodziłem do rozwiązania, liczy się to
żebyś sam pomyślał
17 sie 14:14
Maciek: x2−(y+1)2=12
[x−(y+1)][x+(y+1)]=12
(x−y−1)(x+y+1)=12
17 sie 14:14
Maciek: Tyle wystarczy ,czy dalej coś trzeba zapisać

?
17 sie 14:16
TOmek: widze ,ze kolega nie moj poziom ^^
17 sie 14:17
Maciek: 
coś Ty nie żartuj
17 sie 14:18
Maciek: Wezmę się za to 3
17 sie 14:18
Godzio: to nie koniec
Polecenie: rozwiąż równanie
a wyników nie widzę
17 sie 14:22
Godzio:
Wystarczy się skupić :
a * b = 12 −−−− a, b ∊ C
a = ? i b = ?
v
a = ? i b = ?
v
a = ? i b = ?
v
...
17 sie 14:23
Maciek:
a * b =12
Możliwości są takie

no i wtedy gdy obie liczby są ujemne , ale to chyba nie oto chodzi ,żebu
wypisać 12 możliwości?
4 * 3 =12
3 * 4 =12
1 * 12 =12
12 * 1 = 12
2 * 6 =12
6 * 2 =12
17 sie 14:32
Godzio:
no i ok teraz wracaj do tamtego i twórz układy równań
np.
4 * 3 = 12
x − y − 1 = 4 i x + y + 1 = 3 pamiętając że x,y ∊ C
17 sie 14:34
Maciek:
x−y−1=4
x−y=5
x=5+y
5+y+y+1=3
2y=−3
17 sie 14:42
Maciek: I tak trzeba wszystkie liczyć

?
17 sie 14:42
Godzio:
dokładnie, teraz oblicz wszystko i podaj wyniki
17 sie 14:45
Maciek: A masz wyniki gdzieś bo zanim to tutaj rozpisze a tak bym Ci liczby podał

?
17 sie 14:51
Godzio: no o to chodzi żebyś liczby podał
17 sie 14:52
Maciek: (−4,−1),(4,1),(4,−3),(−3,−4),(−4,1)
17 sie 15:05
Godzio: (−4,−1) − odpada
(−3,−4) −> chyba miało być (−4,−3)
17 sie 15:09
Maciek: Możliwe bo liczyłem to szybko i nie sprawdzałem
17 sie 15:10
Godzio: To teraz kolejne próbuj, ale postaraj się nie pisać kilka razy
bzdur 
tylko od razu
poprawne rozwiązanie 2 i 4 jest proste przy 3 trzeba chwilkę pomyśleć
17 sie 15:12
Maciek: 2 to dla mnie czarna magia

Nie mam pojęcia kompletnie jak udowadniać takie zadania.
W 4 domyślam się ,że z ax
2−ax−b<0 wyciągamy Δ i wtedy:
a
2+4ab<0
a(a+4b)<0 /:(a+4b)
a<0 , ale nie wiem co to nam daje

Z kolei wartość bezwzględną również można opuścić i otrzymujemy:
Ix−aI+b>0
x − a + b > 0 v −x + a + b > 0
P.S. Wiem Godziu ,że Cię zawodzę
17 sie 15:31
Godzio:
po pierwsze nie możesz dzielić przez (a + 4b) bo nie wiesz czy jest dodatnie czy ujemne
po drugie a < 0 to wynika z treści zadania
po 3 |x − a| + b > 0 − wystarczy jakoś pokazać że b > 0 bo |x − a| ≥ 0
17 sie 15:45
Godzio:
Jeśli żadnego nie ruszycie to około 20 napisze rozwiązania, no chyba że ktoś inny już to zrobi

, ale najlepiej by było gdybyście rozwiązali te zadania
17 sie 16:52
Maciek: Godzio wolałbym ,żebyś rozwiązania podał później około północy

bo później jeszcze będę
próbował
17 sie 16:56
Godzio: no to dobra
17 sie 16:57
Maciek:
Dobra Godziu poddaje się

Odnośnie 4. zadania poddaj mi jak wykazać ,że to b>0.
A w 2. zadaniu przypuszczam ,że 8abc można jakoś inaczej zapisać pewnie z jakiegoś wzoru , ale
nie wpadłem jak
17 sie 23:20
think: Maciek bo nie wiesz, że Godzio kocha zadania z takim faktem, że średnia arytmetyczna ≥ średniej
geometrycznej
17 sie 23:31
think: (a + b)(b + c)(c + a) ≥ 8abc / : 8
| a + b | |
| ≥ √ab pozostałe ułamki tak samo |
| 2 | |
i otrzymamy:
| a + b | b + c | c + a | |
|
|
| ≥ √ab*√bc*√ca = abc |
| 2 | 2 | 2 | |
17 sie 23:34
think: co do czwartego zadania to wystarczy podać warunki dla funkcji kwadratowej.
a < 0 i Δ < 0 ponieważ wartości funkcji są ujemne, a to znaczy, że ramiona paraboli będą
skierowane w dół i parabola nie ma miejsc zerowych, zgadza się?
17 sie 23:41
Maciek: Zgadza się
17 sie 23:45
think: no to skoro mi już przyznajesz rację... to może porządnie rozwiążesz to zadanie tak od początku
do końca

wiesz tak, żeby mi się lżej spało po dobrze udzielonej podpowiedzi
17 sie 23:48
Godzio: a ja proponuje coś takiego:
f(0) = − b < 0 ⇒ b > 0 koniec dowodu
17 sie 23:53
Godzio:
No to jeszcze zostało zadanie 2

, kto chętny ?
17 sie 23:54
Godzio:
To wy dumajcie a ja idę dumać nad Widzew − Wisła = Remis
17 sie 23:54
Maciek: Godzio na czym obstawiasz

?
17 sie 23:55
think: Maciek Ty chyba nie wiesz o co chodzi

to kryptarytm
17 sie 23:57
Maciek: No to think spróbuję to zapisać jakoś
18 sie 00:01
think: to do dzieła
18 sie 00:03
Maciek:
ax
2−ax−b<0
Δ=a
2+4ab
Δ
a=0−4*1*4ab
Δ
a<0
Nie wiem jak to a pokazać... wrrr
18 sie 00:09
Godzio:
Maciek które będzie zadanie teraz zapisywać

?
18 sie 00:10
Godzio:
nieco wyżej napisałem rozwiązanie

ax
2 − ax − b < 0 dla x ∊ R
f(0) < 0
−b < 0
b > 0
więc |x − a| + b > 0 c.n.d.
18 sie 00:11
think: Maciek pamiętasz warunek?
a < 0 i Δ < 0
także wylicz b z
a2 + 4ab < 0
18 sie 00:12
Maciek: Godziu Twoje wyjaśnienie jest jasne , ale Think stwierdziła ,że można pokazać Δ<0 i a<0.
18 sie 00:12
think: nom szybszy sposób.

zresztą przeważnie prezentujesz ładne rozwiązania
18 sie 00:13
Maciek:
a(a+4b)<0/:a
a+4b<0
4b<−a
18 sie 00:14
think: no to przedstawiam moje rozwiązanie:
Δ = a
2 + 4ab
Δ < 0
a
2 + 4ab < 0
a(a + 4b) < 0 ponieważ a < 0 to też warunek to aby tam otrzymać liczbę ujemną z tego mnożenia
to
| | a | |
a + 4b >0 ⇒ b > − |
| ⇒ b > 0 |
| | 4 | |
18 sie 00:16
think: Maciek podzieliłeś przez a, które jest ujemne i nie zmieniłeś znaku nierówności.
18 sie 00:16
Maciek: No ok ,ale w którym miejscu z zadania wyczytałaś a<0? bo przez to mi całe zadanie nie wyszło.
18 sie 00:18
think:

"Udowodnij, ze jeśli ax
2−ax−b < 0 dla każdego rzeczywistego x..."
f(x) = ax
2 − ax − b
masz udowodnić, że jeśli f(x) < 0 dla każdego x, a kiedy wartości funkcji kwadratowej są ujemne
? bo f(x) < 0 oznacza właśnie to, że wartościami funkcji są tylko liczby ujemne.
Rysunek poglądowy...
18 sie 00:24
Maciek: No wartości funkcji kwadratowej są ujemne wtedy gdy ramiona są skierowane w dół , a więc a<0 i
Δ<0.
18 sie 00:27
think: no i co doszedłeś do warunku że a < 0
18 sie 00:28
Godzio:
Dziękuję bardzo
think za kwiatka

... za rybę też chodź już dzisiaj jadłem
18 sie 00:31
Maciek: A można to wyznaczyć , czy to po prostu wystarczy wyczytać?
18 sie 00:31
Godzio:
to już mówi samo przez się:
ax2 − ax − b < 0 dla x ∊ R więc muszą być spełnione 2 warunki: a < 0 i Δ < 0
18 sie 00:35
Maciek: Acha, "samo przez się" , po raz kolejny rzeczy dla was oczywiste dają mi do myślenia i.. dobrze

Chociaż się czegoś od was nauczę , Dzięki
18 sie 00:38
think: no nie Maciek, po prostu w tym wypadku tak się składa, że a ze wzoru ogólnego funkcji
kwadratowej pokrywa się z a z zadania, gdybyś miał:
dx2 − dx − b < 0 to byłby warunek że a < 0 czyli w zadaniu to d < 0 tak? teraz to widzisz?
18 sie 00:41
Godzio:
Często się też zdarzają takie zadania na maturze np:
Dla jakiej wartości parametru m nierówność jest spełniona przez każdego rzeczywistego x:
mx2 + mx − 5 + m < 0
18 sie 00:41
Godzio: i wtedy musisz podać te 2 warunki
a < 0 i Δ < 0
i znaleźć część wspólną
18 sie 00:41
Godzio: w tym wypadku co podałem to akurat jest jeszcze m = 0 rozwiązaniem

, ale takie zadania możesz
się jak najbardziej spodziewać na rozszerzeniu
18 sie 00:43
think: dobra

idę spać, bo jutro a właściwie dziś będzie trzeba uczciwie popracować...w
sensie odwalić większy kawał roboty, bez sugestii jakobym była oszustką
18 sie 00:48
Maciek: Mógłbyś mi rozwiązanie napisać

?
18 sie 00:49
Maciek: Bo chciałbym to jeszcze przejrzeć od góry do dołu
18 sie 00:50
Maciek: 
think , Dobranoc
18 sie 00:50
Godzio: które zadanie ?
18 sie 00:51
Maciek: to teraz co podałeś
18 sie 00:52
Eta:
Miłego odpoczynku

Dobranoc
18 sie 00:53
Godzio:
mx
2 + mx − 5 + m < 0
a < 0 ⇒ m < 0
Δ < 0
m
2 − 4m(m − 5) < 0
m
2 − 4m
2 + 20m < 0
−3m
2 + 20m < 0
m(3m − 20) > 0
m = 0
0 + 0 − 5 + 0 < 0
−5 < 0
Odp: m ∊ (−
∞,0>
18 sie 00:54
Godzio:
18 sie 00:55
Maciek: To nie jest trudne

kojarzę to z początku 2 klasy
18 sie 00:59
Maciek: a jeśli mx2 +mx −5 +m > 0 to wtedy było by a>0⇒m>0 ?
18 sie 01:00
Godzio: tak jest i do tego Δ < 0
18 sie 01:03
Maciek: A kiedy będzie Δ>0?
18 sie 01:05
Godzio: kiedy bedą 2 rozwiązania
18 sie 01:05
Maciek: A kiedy poznam po zadaniu ,że będzie Δ=0 czyli 1 rozwiązanie , Δ<0 czyli część wspólna , Δ>0
czyli 2 rozwiązania ?
18 sie 01:07
Godzio: a to zależy już od treści zadania
18 sie 01:08
Maciek: Dla jakiej wartości parametru m nierówność jest spełniona przez każdego rzeczywistego x:
mx2 + mx − 5 + m < 0 , Tu akurat po czym poznajemy ,że Δ<0?
18 sie 01:10
think: Maciek po tym, że nierówność jest ostra
18 sie 01:13
Maciek: A po czym poznajemy ,że nierówność jest ostra

?
18 sie 01:13
Maciek: Po znaku? > lub < ?
18 sie 01:14
Maciek: A jak jest ≤ lub ≥ to nierówność jest nieostra i wtedy Δ>0? A jak jest znak = to Δ=0?
18 sie 01:17
think: nie

jeśli jest np mx
2 + mx − 5 + m ≤ 0
to Δ ≤ 0
18 sie 01:18
think: natomiast zadania w których Δ > 0 może być sformułowane np w taki sposób: funkcja osiąga max w
czwórce.
18 sie 01:20
Godzio:

albo po tym że sokoro jest cała pod osią OX to w takim razie nie ma miejsc zerowych a skoro nie
ma miejsc zerowych to Δ < 0 i kropka
18 sie 01:20
Maciek: Ale to już jest np. nierówność nieostra ,a Δ≤0

? to kiedy jest większa od 0

?
18 sie 01:20
Godzio:
Poczekaj Maciek, zaraz poszukam mam takie zadanka z tego typu rzeczami napisze Ci kilka
przykładów i zobaczysz o co kaman
18 sie 01:21
think: albo funkcja ma dwa różne pierwiastki, no i wychodzi warunek Δ > 0
18 sie 01:21
Maciek: Jeśli mx2 +mx −5 +m > 0 to wtedy było by a>0⇒m>0 ? i Δ<0? to wtedy będą miejsca zerowe

? więc
mi nie pasuje
18 sie 01:22
Maciek: No daj Godzio to zrobię
18 sie 01:23
think: a kto powiedział, że będą miejsca zerowe

? przecież Δ < 0
18 sie 01:23
Maciek: Aaa no tak to wtedy będą ramiona do góry i wykres będzie nad OX.
18 sie 01:25
think: aa serce czujesz
18 sie 01:26
Maciek: Godziu napisz mi coś jak będziesz miał chwilę to jutro(dzisiaj) coś pomęczę, a ja lecę spać
18 sie 01:26
Maciek: serce czujesz

18 sie 01:27
think: leć, ja też może w końcu jakoś pokonam te 3 metry które dzielą mnie od spania
18 sie 01:27
Godzio:
1.Dla jakich wartości parametru m nierówność mx2 − (2m − 1)x + 2m − 1 > 0
jest prawdziwa dla każdego x ∊ R
Warunki do rozwiązania:
a > 0, Δ < 0
2. Dla jakich wartości parametru m nierówność (m−1)x2 − (6 − 4m)x + 2 < 0
jest prawdziwa dla każdego x ∊ R
Warunki do rozwiązania:
a < 0, Δ < 0
3. Dla jakich wartości parametru m równanie (m2 + 3m − 10)x2 − 2(m−2)x − 1 = 0
ma 2 różne pierwiastki.
Δ > 0
4.Dla jakich wartości parametru m nierówność mx2 − x + m − 1 > 0
nie posiada rozwiązania
a < 0, Δ < 0
I jedno takie ogólne:
5. Zbadaj liczbę pierwiastków równania w zależności od parametru m:
(m + 4)x2 − 4mx + 3m = 0
1o 0 rozwiązań: a < 0 i Δ < 0 lub a > 0 i Δ < 0
2o 1 rozwiązanie: Δ = 0 i a ≠ 0, przypadek m = −4 trzeba rozpatrzyć osobno
3o 2 rozwiązania: Δ > 0 i a ≠ 0
18 sie 01:28
think: Maciek widziałeś reklamę z mózgiem i sercem?
Serce prosi mózg aby mu coś wytłumaczył, a ono ciągle, tylko odpowiada, że nie czuję tego

a
na końcu się pyta czy to będzie tak szybko jak rozpiąć zamek w sukience, mózg, że tak i serce
na to:
aaaa to czuję to, czuję....
18 sie 01:29
Godzio:
No to ładnie ja tu się produkuję a ten poszedł spać
18 sie 01:29
think: Godzio don't worry jestem pewna w 99%, że jutro wstanie i obejrzy efekty produkcji
18 sie 01:31
Maciek: W 4. nie powinno być a>0?
18 sie 01:31
Godzio: popatrz na polecenie
18 sie 01:31
think: no i widzisz jak wyczuł świetnie
18 sie 01:31
Godzio:
Mam nadzieję że do 13 wszystko będzie zrobione

bo jakoś tak wstanę zobaczę, ewentualnie
poprawię i lecę na rowerek
18 sie 01:32
think: tylko pięć zadań, no co Ty
18 sie 01:33
Godzio:
EJ

ale zostało jeszcze 2 zadanie bo my tak gadu gadu a zadanie czeka
18 sie 01:33
Maciek: Widzę polecenie ,ale jest 0 rozwiązań dla a>0 i a<0 to dlaczego tam jest a<0 ?
18 sie 01:33
Maciek: 2 nie umiem
18 sie 01:34
Godzio:
ale to teraz o którym mówisz

4 czy 5 ?
18 sie 01:34
think: ponieważ polecenie brzmi dla jakich wartości parametru m nierówność nie ma rozwiązania
18 sie 01:35
Maciek: No 4 cały czas.
18 sie 01:35
think: ale to może zostawmy na jutro wtedy pogadamy o zaprzeczeniu, do tej pory mówiliśmy tylko o
zadaniach gdzie miałeś pokazać, że tak jest.
18 sie 01:36
Maciek: Think wiem ,że jest napisane ,że nie ma , ale wtedy Δ<0 i a<0 lub a>0 to dlaczego akurat jest
a<0 a nie a>0?
18 sie 01:36
Godzio:
bo jeśli a > 0 to na pewno nierówność będzie miała jakieś rozwiązanie
think idź lepiej spać bo naprawdę poranek będzie ciężki a my możemy spać ile wzlezie
18 sie 01:36
think: dobra finito jeszcze raz

i zmiatam, do zobaczenie o jakiejś normalniejszej porze
18 sie 01:37
Maciek: 0 rozwiązań: a < 0 i Δ < 0 lub a > 0 i Δ < 0 ? to dlaczego tu jest a>0 i Δ<0?
18 sie 01:38
Godzio:
18 sie 01:38
Godzio:

bo może być z ramionami albo do dołu albo do góry
18 sie 01:39
Maciek: Godziu , ale jeśli a>0 i Δ<0 to wykres w tym "złym" nie powinien być nad osią OX?
18 sie 01:40
Maciek: No i w obu przypadkach a<0 lub a>0 jest 0 rozwiązań?
18 sie 01:40
Godzio:
to co czerwone tyczy się zadania czwartego, w zakreskowanym polu nierówność ma rozwiązanie
więc a > 0 nie wchodzi w grę
18 sie 01:41
Maciek: Skoro a>0 i Δ<0 to wykres nie powinien być nad osią OX?
18 sie 01:42
Godzio:
Maciek lepiej się z tym prześpij i rano przeanalizuj,
... = 0 − rozwiązania są wtedy gdy wykres przecina oś OX
... > 0 − rozwiązania są wtedy gdy wykres chodź trochę jest ponad osią OX
... < 0 − gdy wykres jest pod osią
18 sie 01:42
Maciek: I wtedy brak rozwiązań?
18 sie 01:42
18 sie 01:43
Maciek: No i zobacz 1 obrazek

tak jak mówię kiedy a>0 i Δ<0 to 0 rozwiazan?
18 sie 01:44
Godzio:
te warunki a ... 0 , Δ ... 0
zależą od znaku czy jest to ">", "<", "≤", "≥", "=" i od polecenie robiąc kilka przykładów
myślę że sobie to przyswoisz
18 sie 01:44
Godzio:
To co napisałem ( Warunki do rozwiązania: ... ) są na pewno dobrze także z tym nie ma się co
kłócić
18 sie 01:45
Maciek: Okey ale odpowiedz mi na moje pytanie , Kiedy a>0 i Δ<0 to jest 0 rozwiązań?
18 sie 01:46
Godzio:
jeśli mx2 + ... < 0
to tak
18 sie 01:48
Maciek: Poddaje się na teraz

Zrobię to i może przejrzę na oczy. Dobranoc
18 sie 01:50
Godzio: No do następnego
18 sie 01:58
Maciek:
mx
2 − (2m − 1)x + 2m − 1 > 0
Zał. a<0⇒m<0 , Δ<0
Δ=−1
2(2m−1)
2−4*m*(2m−1)
Δ=4m
2−4m+1−8m
2+4m
Δ=−4m
2+1
−4m
2+1<0/*(−1)
4m
2−1>0
(2m−1)(2m+1)>0
Narazie jedno bo nie mam czasu chwilowo

, dobrze chociaż?
18 sie 13:09
Maciek: | | 1 | | 1 | |
m∊(− |
| ; |
| ) −>poprawka  |
| | 2 | | 2 | |
18 sie 13:09
Godzio:
Rozwiązaniem musi być część wspólna

(pomijając że końcowa nierówność z m ma inne
rozwiązanie)
| | 1 | |
sprawdź przypadek m = |
| czy też będzie się zgadzać |
| | 2 | |
18 sie 13:26
Godzio:
ale nierówność ma być zawsze prawdziwa więc a > 0
18 sie 13:27
TOmek:

(2m−1)(2m+1)>0
| | 1 | | 1 | |
m∊(− ∞,− |
| ) v ( |
| , ∞) |
| | 2 | | 2 | |
18 sie 13:31
TOmek: pomęcze sie z Mackiem
18 sie 13:31
Maciek: No okey Godziu ale w warunkach było a<0 więc jak ma wkońcu być?
18 sie 13:33
Godzio:
ok, i pamiętajcie zawsze z równaniami z parametrem patrzcie czy jeśli dobierzemy tak parametr m
| | 1 | |
żeby jedna potęga się wyzerowała to możemy otrzymać rozwiązanie, i w tym wypadku m = |
| |
| | 2 | |
też jest prawidłowe − x się zeruje, wyraz wolny też i zostaje
| 1 | |
| x 2 > 0 − a to jest zawsze prawdziwe |
| 2 | |
18 sie 13:34
Godzio:
popatrz dokładniej bo ja tam nie widze a < 0
18 sie 13:34
Maciek: W założeniach?
18 sie 13:35
Godzio:
tak, zobacz na pierwsze zadanie
18 sie 13:36
Maciek: Źle napisałem... no to wtedy by się zgadzało ,że ramiona do góry.A w którym miejscu jest źle
policzone w Δ?
18 sie 13:38
Godzio:
jest dobrze wszystko tylko odpowiedź była zła
18 sie 13:38
Maciek: Ok zrobię resztę później
18 sie 13:44
Maciek:
(m−1)x
2 − (6 − 4m)x + 2 < 0
Zał.a<0 i Δ<0
Δ=−1
2(6−4m)
2−4*(m−1)*2
Δ=36−48m+16m
2−8m+8
Δ=16m
2−56m+44
Δ
m=3136−4*16*44
Δ
m=3136−2816
Δ
m=320
Δ
m=8
√5
| | 56−8√5 | | 56+8√5 | |
m1= |
| m2= |
| |
| | 32 | | 32 | |
| | 8(7−√5) | | 8(7+√5) | |
m1= |
| m2= |
| |
| | 32 | | 32 | |
18 sie 22:51
Godzio:
Maciek rób zadanka ja będę później to sprawdzę
18 sie 22:54
Maciek:
3.(m2 + 3m − 10)x2 − 2(m−2)x − 1 = 0
Zał.Δ>0
Δ=−22(m−2)2−4*(m2 + 3m − 10)*(−1)
Δ=4*(m2−4m+4)−(−4m2+12m−40)*(−1)
Δ=4m2−16m+16−(4m2−12m+40)
Δ=4m2−16m+16−4m2+12m−40
Δ=−4m−24
4m−24>0
4m>24
m>6
m∊(6,+∞)
18 sie 22:58
Godzio:
tylko pamiętaj rozwiązania to część wspólna, m < 1 + Δ => ....
18 sie 23:01
Godzio: w 3 poknociłeś z minusem coś popraw ... ja lecę będę koło 1
18 sie 23:02
Maciek: 4.
mx
2 − x + m − 1 > 0
Zał.a<0 i Δ<0
Δ=(−1)
2−4*m*(m−1)
Δ=1−4m
2+4m
Δ=−4m
2+4m+1
Δ
m=16−4*(−4)*1
Δ
m=32
√Δm=
√32
√Δm=4
√2
| | −4−4√2 | | −4+4√2 | |
m1= |
| m2= |
| |
| | −8 | | −8 | |
| | −4(1+√2) | | −4(1−√2) | |
m1= |
| m2= |
| |
| | −8 | | −8 | |
18 sie 23:13
Maciek:
3.
−4m−24>0
−4m>24/:(−4)
m<−6
m∊(−
∞;−6)
Zapomniałem minusa spisać
18 sie 23:15
Maciek:
5.
(m + 4)x2 − 4mx + 3m = 0
Domyślam się ,że trzeba podać pierwiastki dla m=0,m<0 i m>0
1o
Dla m=0
4x2=0 /:4
x2=0
x=0
2o
Dla m<0
(m + 4)x2 − 4mx + 3m < 0
Zał.a<0⇒m<0 i Δ>0
Δ=16m2−4*(m+4)*(3m)
Δ=16m2−4(3m2+12)
Δ=16m2−12m2−48
Δ=4m2−48
4m2−48<0/:(4)
m2−12<0
(m−2√3)(m+2√3)<0
m∊(−2√3;2√3)
3o
Dla m>0
(m + 4)x2 − 4mx + 3m < 0
Zał.a>0⇒m>0 i Δ>0
Δ=16m2−4*(m+4)*(3m)
Δ=16m2−4(3m2+12)
Δ=16m2−12m2−48
Δ=4m2−48
4m2−48>0/:(4)
m2−12>0
(m−2√3)(m+2√3)>0
m∊(−∞;2√3)∪(2√3;+∞)
18 sie 23:34
Maciek: Zrobiłem jak myślałem ,ale pewnie będziesz miał dużo poprawiania Godziu więc się nie przejmuj

.Jeszcze mam rok to się nauczę
18 sie 23:35
Godzio: 3. dalej źle jest
4. odpowiedź

część wspólna z a<0 i Δ < 0

oba warunki mają być spełnione a nie tylko jeden
5 sprawdzę później ale już widzę że chyba coś nie tak rób powoli i dokładnie żeby 100 razy nie
powtarzać
18 sie 23:38
Maciek: Poprawię to 3 jutro,a w 4 nie wiem jak zapisać część wspólną a<0 i Δ<0.
19 sie 00:08
Godzio:
m< 0 i ten przedział da nam odpowiedź:
19 sie 00:13