Siemka
Szprot: Proszę o szybkie podzielenie wielomianu x
3−4{2}x
2+10x−4{2} przez (x−{2}) to część zadania
jest... I wynik z tego mi nie pasuje
17 sie 13:06
Szprot: {2} itp to miały być pierwiastki
17 sie 13:06
Maciek: x3−4√2x2+10x−4√2 , x−√2 ,tak?
17 sie 13:25
Maciek: Najpierw to ja bym to podniósł do kwadratu i dopiero dzielił

x
6+32x
2+100x+32, x
2−2? , ale nie wiem czy tak można

Bo tak wydaje mi się łatwiejsze do
dzielenia niż zabawa z pierwiastkami
17 sie 13:28
Maciek: x
6+32x
4+100x
2+32 − tak jest poprawnie
17 sie 13:29
TOmek: x3−4√2x2+10x−4√2 : (x−√2) = (x2−3√2x−16) ( x−√2) − 20√2
x−(+√2)
d=√2
1 | 4√4 | 10 | −4√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 | − 3√2 | −16 | −20√2 −> R
(x2−3√2x−16) ( x−√2) − 20√2
17 sie 13:42
TOmek: jaki jest wynik w książce?
17 sie 13:43
Godzio: Nie można tak podnieść do kwadratu

x
2 − 3
√2x + 4
x
3 − 4
√2x
2 + 10x − 4
√2 : (x −
√2)
−x
3 +
√2x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−3
√2x
2 + 10x − 4
√2
3
√2x
2 − 6x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4x − 4
√2
−4x + 4
√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
= =
17 sie 13:45
Maciek: Myślałem ,że można

,ale skoro nie to zapamiętam
17 sie 13:48
TOmek: x
3−4
√2x2+10x−4
√2 : (x−
√2)
d=
√2
1 | 4
√4 | 10 | −4
√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 | 5
√2 | 20 |
16√2 −>

[źle]

1*
√2+4
√2=5
√2
5
√2*
√2+10=20
20
√2−4
√2=16
√2
czemu coś mi nie gra

?
17 sie 13:54
TOmek: wiem
17 sie 13:55
Godzio:
1 | −4√2 | 10 | − 4√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 | −3√2 | 4 | 0
17 sie 13:59
TOmek: SCHEMAT HORNERA
x
3−4
√2x
2+10x−4
√2 : (x−
√2)
d=
√2
1 | −4
√4 | 10 | −4
√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 | −3
√2 | 4 | = =
√2 * 1 −4
√4 = −3
√2
−3
√2*
√2+10= − 6 +10 =4
4*
√2 −4
√2= 0
(x2−3√2x+4)(x−√2) = (x
3−4
√2x
2+10x−4
√2) : (x−
√2)
musiałem wiedzieć dlaczego źle mi wyszło
17 sie 14:00