| 1 | 2 | |||
Znajdź wszystkie funkcje f:R\{0}→R,dla których zachodzi równość f(x)+3f( | )= | |||
| x | x |
| 1 | 2 | |||
f(x)+3f( | )= | zał.x≠0 | ||
| x | x |
| 1 | 1 | |||
f( | )−3f(x)=2x W miejsce x wstawiam | |||
| x | x |
| 1 | ||
f( | )=2x+3f(x) | |
| x |
| 1 | ||
Następnie do 1 równania podstawiam f( | ) | |
| x |
| 1 | 2 | |||
f(x)+3f( | )= | |||
| x | x |
| 2 | 1 | |||
f(x)= | −3f( | ) | ||
| x | x |
| 2 | ||
f(x)= | −3[2x+3f(x)] | |
| x |
| 2 | ||
f(x)= | −6x−9f(x) | |
| x |
| 2 | ||
10f(x)= | −6x/:10 | |
| x |
| 1 | 3 | |||
f(x)= | x − | x | ||
| 5 | 5 |
| 2 | ||
f(x)=− | x | |
| 5 |
| 1 | ||
Na górze miało być f{ | =2x−3f(x) , ale potem jest dobrze pomnożone tylko ,źle spisałem z | |
| x |
| 2 | ||
Moment bo na górze mam kupę błędów zamiast 2x ma być | ||
| x |
| a | ||
Maciek nie wiem dokładnie, ale ja bym zaczęła od f(x) = | , chyba wyszłoby wtedy | |
| xb |
| a | ||
domyślam się ,że coś źle policzyłem a co do f(x)= | to nie wiem ![]() | |
| xb |
, nie mam pojęcia jak je zrobić ale na pewno się ucieszę jeśli ktoś je zrobi
i spróbujesz zrobić ten
?
| 2x4 | ||
f(x)= | ||
| 1−x+x2 |
masz tam:
| 2 | ||
10f(x) = | − 6x / : 10 | |
| x |
| 1 | 3x | |||
f(x) = | x − | |||
| 5 | 5 |
| 1 | 3x | |||
f(x) = | − | |||
| 5x | 5 |
cholipka trzeba się dokształcić
z takimi buziakami to do rówieśniczek, nie to żebym nie chciała,
ale trzeba znać swoje miejsce w czasie
| 1−3x2 | ||
Moment ale to w takim wypadku f(x)= | , a wynik w książce mam taki: | |
| 5x |
| 3x2−1 | ||
f(x)= | , więc dalej to mi nie pomaga ![]() | |
| 4x |
| 1 | ||
f(x) = | ? | |
| 2x |
ale ogólnie to i tak nie wiem

| 1 | 2 | |||
f(x) + 3f( | ) = | |||
| x | x |
| 1 | ||
f( | ) + 3f(x) = 2x /*3 | |
| x |
| 1 | 2 | |||
f(x) + 3f( | ) = | |||
| x | x |
| 1 | ||
9f(x) + 3f( | ) = 6x − | |
| x |
| 2 | ||
−8f(x) = | − 6x | |
| x |
| 6 | 2 | |||
f(x) = | x − | |||
| 8 | 8x |
| 3x | 1 | |||
f(x) = | − | |||
| 4 | 4x |
| 3x2 − 1 | ||
f(x) = | ||
| 4x |
surowej to ja bym nie ruszyła, jeszcze świetną jajecznicę
można zrobić z cukinią pomidorkiem i czosnkiem mniam
Dobranoc
do jutra
jeszcze nie trafiłam na takie którego bym nie lubiła, długo miałam
awersję do oliwek ale i to mi przeszło.