Pochodna
Handi: Może ktoś sprawdzić?
Oblicz pochodną f−kcji x
√16−x2
16 sie 23:26
think: raczej źle, napisz jak liczyłaś.
16 sie 23:28
Godzio:
Z moich obliczeń wynika że:
| | 16 − 2x2 | |
f'(x) = |
| |
| | √16 − x2 | |
16 sie 23:32
Handi: f'(x)=h'(g(x))*g'(x)
g(x)=16−x
2 → g'(x)=−2x
| | 1 | |
h{x}=x √g(x)=x (g(x))0,5 → h'(x)=12(g(x))−0,5= |
|
|
| | 2√g(x) | |
f'(x)=U{−2x}{2
√16−x2
16 sie 23:32
Godzio:
nieźle pokręcone
16 sie 23:34
think: a z moich Godzio w liczniku będzie 16 − 3x2
16 sie 23:34
Handi: a skąd wam to wyszło?
16 sie 23:35
Godzio: think a skróciłaś 2 w liczniku i mianowniku

?
16 sie 23:35
think: tak ale jak liczysz h'(x) to tam jest pochodna iloczynu a Ty liczysz tylko pochodną funkcji
złożonej
16 sie 23:35
Godzio:
f'(x) = (x *
√16 − x2 )' = (x)' *
√16 − x2 + x * (
√16 − x2)' =
| | −2x | | 16 − x2 − x2 | |
= √16 − x2 + x * |
| = |
| = |
| | 2√16 − x2 | | √16 − x2 | |
16 sie 23:36
think: nie
16 sie 23:36
think: mea culpa Godzio mucho przeprasas, masz racjas
16 sie 23:36
Handi: | | −x | |
No to mi wyjdzie |
| ale chyba coś mam źle  |
| | √16−x2 | |
16 sie 23:37
Godzio:
mea culpa − łacina
a reszta to hiszpański

?
16 sie 23:38
think: 
si Senior i na tym się kończy moja znajomość hiszpańskiego
16 sie 23:41
Eta:
Hehe,

a z moich:
16 sie 23:41
Handi: już sama nie wiem
16 sie 23:43
think: Handi mamy coś takiego:
(f(x)*g(h(x))' = f'(x)*g(h(x)) + f(x)*g'(h(x))*h,(x)
f(x) = x
g(h(x)) = √16 − x2 ← przy czym tutaj liczysz tylko pochodną funkcji pierwiastek
h(x) = 16 − x2
16 sie 23:43
Eta:
O kurde

wzięłam minus niepotrzebnie ( jak w ilorazie)
16 sie 23:44
Godzio:
czyli lecimy dalej tak samo
Godzio 2 : 0
Eta i
think
16 sie 23:45
Eta:
16 sie 23:47
think: nie lubię rankingów...
16 sie 23:48
16 sie 23:48
Godzio: ja też bo zazwyczaj w nich spadam
16 sie 23:49
think: nie dlatego, że nie potrafię się pogodzić z porażką. Po prostu nie lubię otoczki co się dzieje
z ludźmi gdy z klapkami na oczach gonią za punkcikami, zawsze budziło to we mnie tylko
przekorną chęć zrobienia czegoś całkiem na odwrót.
16 sie 23:52
Eta:
Dzięki
Godzio 
Metoda "na Kamila" ...... jednak daje pożądane efekty
16 sie 23:54
Godzio:
16 sie 23:54
think: kiedyś mi się wstąpiło na jakieś inne forum i tam pomagający dostają punkty od osób którym
pomagają... także Jakub jak chcesz mnie skutecznie wykurzyć z tego forum to możesz to
wprowadzić.
16 sie 23:59
Godzio:
wiem o jakim forum mówisz, ale nie powiem nazwy bo to konkurencja
17 sie 00:01
think: buehehehe, no to wiesz więcej ode mnie, zresztą jak zwykle, bo jak szybko tam weszłam tak
szybko uciekłam i nawet nazwy nie zapamiętałam

zresztą taka konkurencja to nie konkurencja

nas nikt nie zastąpi

a potrzebujących pomocy zawsze jest więcej niż pomocy udzielających,
taki drobny fakt z ekonomii
17 sie 00:04
Eta:
Hehe

..... to tylko na naszym forum można zarywać nawet noce

Sama przyjemność.
Raz jeszcze należą się podziękowania dla
Jakuba i
17 sie 00:12
think: taaa a na jaką ironię losu to zakrawa, wieczorami siedzę na forum matematycznym a rano w pracy
mylę się przy liczeniu należności, albo resztę wydaję z 3 razy, no a w każdym razie do
południa
17 sie 00:25
Godzio:
no no, właśnie mi uświadomiliście że przez to forum mogę zaspać na maturę
17 sie 00:30
think: hehehe Godzio co Ty... ja obstawiam, że każą wszystkim czekać aż Ty się wyśpisz i raczysz
dołączyć do reszty zdających i dopiero wtedy rozdadzą arkusze egzaminacyjne, innej opcji nie
przewiduję
17 sie 00:41