16 sie 23:20
Maciek: sekunda
16 sie 23:23
paulaaaa: ok
16 sie 23:24
think: paula zacznij od dziedziny, nie jest skomplikowana możesz ją sama wyznaczyć
16 sie 23:31
think: a później jak z ułamkami wspólny mianownik, na jedną kreskę ułamkową, będzie zerem kiedy
licznik będzie równy zero. Z rozwiązań jakie wyjdą w liczniku trzeba wyrzucić liczby, które
nie należą do dziedziny.
16 sie 23:33
think: zakasaj rękawy dziewczyno i do pracy, pisz tutaj to na bieżąco będziemy sprawdzać czy wszystko
gra.
16 sie 23:33
robinka:
Zał. 4x+1≠0 5−8x≠0
| 7*(5−8x) | | (2x+3)*(4x+1) | |
| + |
| =0 |
| (4x+1)*(5−8x) | | (5−8x)*(4x+1) | |
rozwiąż
16 sie 23:33
Maciek: Widzę ,że nie mogę Ci tego rozwiązać
16 sie 23:37
Maciek: | | 2x+3 | |
A nie można |
| dać na drugą stronę i wymnożyć na krzyż i wtedy Δ  |
| | 5−8x | |
16 sie 23:38
Godzio:
można tylko nie można zapomnieć żeby minusa nie pominąć
16 sie 23:38
Maciek: ano
16 sie 23:40
paulaaaa: Ja zrobilam tak jak robinka mi napisała ale musialam zle wymnozyc bo zly wynik mi wyszedl

i dlatego tu napisalam , sprobuje jeszcze raz , a jak znow bedzie zle to napisze jak licze i
mnie poprawicie ok?
16 sie 23:43
think: Maciek można, na jedno wyjdzie.
16 sie 23:45
think: paulaaaa jak najbardziej na to możesz zawsze liczyć, tutaj sami życzliwi ludzi, którzy baaardzo
lubią wytykać błędy, znaczy się chciałam napisać, że poprawiać
16 sie 23:46
Maciek: Liczył ktoś tą Δ

?
16 sie 23:50
Godzio:
więc albo źle przykład przepisany albo ja się pomyliłem albo tak ma być
16 sie 23:52
Maciek: no mi wyszły również głupoty
−35+56x=8x
2+2x+12x+3
0=8x
2−42x+38/:2
0=4x
2+21x+19
Δ=441−4*4*19
Δ=137
√Δ=
√137
16 sie 23:53
Maciek: A x
1 i x
2 są wyżej
16 sie 23:54
think: pff a czemu od razu głupoty a co to √137 to liczba gorsza od innych czy jak?
16 sie 23:54
Maciek: No wiesz think jak dla mnie to normalna liczba ,ale takich dziwactw na "P"się raczej nie podaje
16 sie 23:55
think: dziwactwa na "P"
16 sie 23:57
think: no kto zna jakieś fajne dziwactwa na literkę 'p'
16 sie 23:57
paulaaaa: i dobrze wyliczyles taki mam wynik , ale musze sama etraz do tego dojsc
16 sie 23:58
paulaaaa: 8x2 − 42x +38 tak mialam i z tego juz liczylam delte , nie wiedzialam ze to mozna jeszcze
skracac
17 sie 00:06
think: 8x
2 − 42x + 38 = 0 masz taką postać

nic nie stoi na przeszkodzie aby to podzielić przez 2
17 sie 00:09
Maciek: "Dziwactwa na P" think nie śmiej się bo wiesz o co chodziło
17 sie 00:11
think: no wiem

ale co szkodziło zapytać jakie znacie dziwactwa na p
17 sie 00:13
think: doskonale wiem Maciek, że Ty jesteś na tym forum specjalistą od PijaRu
17 sie 00:14
paulaaaa: Dzieki dobranoc wszystkim
17 sie 00:22
Maciek: Dobranoc

Przesadzasz think
17 sie 00:25
think: 
jak się ma ogródek to i się przesadza to i owo to tu to tam

dobra, żartuję
17 sie 00:26
Maciek: Widzę,że jesteś w świetnym humorze
17 sie 00:28
think: no baaa, czasami mam wrażenie, że całe życie jadę na głupim jasiu, bardzo często jest mi do
śmiechu chociaż inni to tak jakoś niekoniecznie... ostatnio w pracy miałam zlecenie, u gościa
z pozycją, był jeszcze drugi pan w starszym wieku, to przy nich czułam się jak klaun na
przepustce

no ale cóż, każdy ma jakieś wady widać moja to poczucie humoru
17 sie 00:40