wykaż
Eta: wykać,że log81576< log36192
16 sie 23:06
Eta:

'Wykazać"
16 sie 23:06
Godzio:
| | log264 | | 1 | |
log81576 = log8164 + log819 = |
| + |
| = |
| | log281 | | 2 | |
| | log232 | | 1 | |
log36192 = log3632 + log366 = |
| + |
| = |
| | log236 | | 2 | |
| 6 | | 1 | | 5 | | 1 | |
| + |
| < |
| + |
| |
| log281 | | 2 | | log236 | | 2 | |
5log
236 < 6log
281
36
5 < 81
6
Czy na ty można zakończyć

?
16 sie 23:19
Godzio:
tzn
366 < 815
16 sie 23:20
Eta:
Można tę nierówność jeszcze rozpisać
(32*4)6< (34)5
312*46< 320 | : 312
46 < 38
4096 < 6561
16 sie 23:34
Godzio: ano można
16 sie 23:36
Godzio:
Eta to w sumie to jeszcze można spierwiastkować
4
3 < 3
4
64 < 81
jak by nie było kalkulatora
16 sie 23:40
Eta:

16 sie 23:46