Calka
Marcin: Mam prośbę czy mogłby ktoś rozwiązać takie oto zadanie bo nie bardzo wiem jak sie za to zabrać
Zadanie z działu całek podwójnych obliczanie objętosci
1. z=xy x+y+z=1 z=0
2 z2=xy x+y=4 x+y=6
Jeżeli ktoś zrobi jedno z tych to będe bardzo wdzięczny i obiecuje ze drugie zrobię sam a
przynajmniej sie postaram
16 sie 20:00
AS: Podaję rozwiązanie − bez gwarancji
Zad. 1
Granice całkowania dla x: 0 ... 1
Granice całkowania dla y: 0... 1 − x
Granice całkowania dla z; 0 ... xy
1 1 − x 1 1 − x 1 1 − x
V = ∫ ∫ xydxdy = ∫xdx∫ ydy = ∫xdx [y2/2] | =
0 0 0 0 0 0
1 1
1/2∫ x*[(1 − x)2 − 02]dx = 1/2∫(x − 2*x2 + x3)dx =
0 0
1
1/2[x2/2 − 2x3/3 + x4/4] = 1/2[1/2 − 2/3 + 1/4 − 0 + 0 − 0] =
0
1/2*[6/12 − 8/12 + 3/12] = 1/2*1/12 = 1/24
Odp. V = 1/24
16 sie 20:37
AS:

Zad.2
Szukana objętosc będzie się znajdować nad obszarem zakreskowanym.
Obszar całkowania znajdziemy jako różnicę pól trójkątów OCD i OAB
czyli V1 to objętość nad obszarem OCD,V2 to objętość nad obszarem OAB
Równanie CD: y = 6 − x ; AB y = 4 − x
V = V1 − V2
6 6−x 6 6−x
V1 = ∫ ∫
√xydxdy = ∫
√xdx∫
√ydy =
0 0 0 0
6 6−x 6 6−x
= ∫
√xdx∫y
1/2dy = ∫
√xdx[y
3/2/(3/2)] |
0 0 0 0
dalej pogłówkuj sam
Jak wystąpią problemy jutro ciąg dalszy pomocy.
Powodzenia.
16 sie 20:57