Planimetria
Kamil: W trójkącie równoramiennym kąt przy podstawie ma miarę o 15 mniejszą od miary kąta między
ramionami.Miara kąta między ramionami wynosi:
A)55
B)70
C)110
D)27,5
16 sie 19:20
Kamil:
16 sie 19:28
Kamil: α−15β
α=15β
α+2β=180
16 sie 19:31
Kamil: α=15β
15β+2β=180
16 sie 19:33
Kamil: α=15β
17β=180
16 sie 19:33
Kamil: α=15β
β=10,5
16 sie 19:39
Kamil: nie wiem czy to dobrze
16 sie 19:39
Kamil: prosze o sprawdzenie zadania
16 sie 19:39
Eta:
Omg

β= α−15
o
α+ 2β= 180
o
α+2(α−15
o) = 180
o
α+2α−30
o= 180
o
3α= 180
o+30
o
3α= 210
o
α= 70
o
odp: B)
16 sie 19:39
Kamil: nie wiem co robie zle a nie wychodzi mi zadanie
16 sie 19:40
Eta:
Kamil, to co Ty napisałeś, to kompletne bzdury
16 sie 19:41
Kamil: dzięki Eto widziałaś, ze próbowałem prawda
16 sie 19:41
jjj: m
12 sty 10:13