Suma i iloczyn pierwiastków równania kwadratowego
flying__dutch: Witam. Mam zadanko tej treści:
W równaniu x
2+mx+m−1=0 z niewiadomą x, m jest parametrem, takim że m∊C
a) Rozwiąż równanie (na tym podpunkcie mi nie zależy)
b) Określ, dla jakich wartości parametru m pierwiastki równania są liczbami całkowitymi (na tym
mi zależy

)
16 sie 19:09
Godzio:
na pewno dobrze przepisane ?
bo w a) to tak średnio da się rozwiązać równanie jeśli jest dodatkowy parametr
może jest "Rozwiąż równanie ze względu na parametr m"
16 sie 19:24
think: Δ = m
2 − 4m + 4 = (m−2)
2
√Δ = |m − 2|
1
o m − 2 ≥ 0 ⇔ m ≥ 2
| | −m −m +2 | |
x2 = |
| = −m − 1 ok |
| | 2 | |
2
o m−2 ≤ 0 ⇔ m ≤ 2
| | −m −m + 2 | |
x1 = |
| = −m + 1 |
| | 2 | |
ponieważ m jest całkowite to dla każdego m pierwiastki równania są całkowite.
16 sie 19:54
Eta:
a) i b) Δ= m
2 −4m+4 = ( m−2)
2
√Δ= m−2 i m≠2
to:
dla m= 2 , Δ=0 równanie ma jedno podwójne rozwiązanie
x
1= −1 v x
2= −2+1= −1
x
1=x
2= −1
dla m€C \ {2} równanie ma dwa różne rozwiązania
x
1= −1 v x
2= −m+1
16 sie 19:59
Eta:
w końcówce zapomniałam dopisać " ma dwa różne rozwiazania całkowite "
16 sie 20:00
flying__dutch: Rozwiązania z książki są takie
a)
b)
m∊R (czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego m∊R?)
16 sie 21:04
Eta:
no tak

prawidłowo,bo
Δ= (m−2)
2 to
√(m−2)2= |m−2|
b) ponieważ Δ= (m−2)
2 ≥0 dla każdego m€R
zatem dla m= 2 równanie ma pierwiastek podwójny x
1=x
2= −1
dla m€R\{2} −−− ma dwa różne pierwiastki, ale
niekoniecznie całkowite
skoro m€C z założenia, to równanie
ma zawsze pierwiastki całkowite ( bo nigdy nie jest sprzeczne, ze względu na to:
że Δ≥0 dla m€ R i m€C z załozenia w tym zadaniu.
w/g mnie odp do b) powinna być m€C
16 sie 21:52
think: ale przecież już w treści zadania jest wpisane, że m jest całkowite...ja wiem, że całkowite
zawierają się w zbiorze liczb rzeczywistych, ale bez przesady....
16 sie 22:38
Eta:
think ode mnie na powitanie

i

Tak samo myślę
16 sie 22:43
think: och dziękuję Eto

ja też mam coś dla Ciebie

niby kawa, ale specjalnie dla Ciebie jakaś
ulubiona herbatka
16 sie 22:50
think: widzę, że dzisiaj spokojnie, także pewnie niedługo ucieknę spać, pogoda jest wymarzona na
spanie
16 sie 22:52