Anna: Wśród 1000 kurcząt jest 20% kogutow. Ile co najmniej kogutów nalezy oddzielić, aby wśród
pozostałych kurcząt liczba kogutów stanowiła mniej niż 5%?
18 gru 16:33
nina. `: 1000*0.2=200
czyli wśród tysiąca kurcząt było 200 kogutów.
10% z 1000= 100
wiec
5% z 1000= 50
czyli się >5%
4% z 1000=40
odejmuję od wszystkich kogutów tyle ile powinno ich zostać
200 - 40= 160
odp: Trzeba oddzielić conajmniej 160 kogutów od pozostałych kurcząt.
18 gru 20:20
xpt: Tak właściwie to wystarczy zabrać 153 koguty
bo 47/951 ≈ 4,9%.
18 gru 22:11