zadanko na stożka
mi: Jaki powinien być stosunek promienia podstawy stożka do jego tworzącej, która ma długość l, aby
objętość stożka była największa?
16 sie 19:09
think:

| | r | |
cosα = |
| ⇒ r = lcosα oraz α ∊ (0, 90o) |
| | l | |
| | 1 | | 1 | |
V = |
| π(lcosα)2*lsinα = |
| πl3(1−sin2α)sinα |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
chcemy aby funkcja objętości osiągnęła max |
| πl3 to są wielkości ustalone, czyli o max |
| | 3 | |
decyduje (1 − sin
2α)sinα
liczymy pochodną: (sinα − sin
3α)' = cosα − 3sin
2αcosα = 0
cosα(1 − 3sin
2α) = 0 ⇔ cosα = 0 rozwiązanie spoza dziedziny, więc odpada
| | 1 | | √3 | |
lub 1 − 3sin2α = 0 ⇒ sin2α = |
| ⇒ sinα = |
| i tu funkcja osiąga max |
| | 3 | | 3 | |
ale pytają nas o cosα.
| | 1 | | 2 | | √6 | | r | |
cos2α = 1 − |
| = |
| ⇒ cosα = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | l | |
16 sie 19:47
mi: dzieki
16 sie 19:57
think: a znasz odpowiedzi do tych zadań?
16 sie 19:58
mi: wyszło dobrze
17 sie 06:23