ss
mon: Pokazac z definicji , ze cos(x0 ) = −sinx0 dla x0 e R
jak to wykazac?
16 sie 18:24
think: mon, zdaje się, że o pochodną z cosx Ci chodzi...
16 sie 18:30
think: | | f(xo + h) − f(xo) | | cos(xo + h) − cosxo | |
limh→0 |
| = limh→0 |
| = |
| | h | | h | |
| | (cosxocosh − sinxosinh) − cosxo | |
limh→0 |
| = limh→0U{cosxo(cosh − 1) |
| | h | |
| | sinh | |
−sinx0sinh}{h} = cosxo(cos0 − 1) − sinxo* limh→0 |
| = cosxo(1 −1) |
| | h | |
− sinx
o*
1 = −sinx
o
16 sie 18:40
mon: dziekuje
16 sie 19:03