a
monis: pochodna do policzenia
−ln(1−5x)
dla y= 1−5x , y'= 5
| | 1 | | 5 | | 1 | |
−(lny)' * y' = |
| * 5 = |
| = |
| |
| | 1−5x | | 1−5x | | x | |
tak ma to byc? poprawie jesli zle
16 sie 16:57
Godzio:
y = 1 − 5x
| | 1 | | 1 | |
(−In(y))' = −(In(y))' = − |
| = |
| |
| | y | | 5x − 1 | |
16 sie 17:05
monis: a pochodna z tego wyniku to
| 0 * (5x −1) − 1*5 | | −5 | |
| = |
| |
| 25x2 − 10x +1 | | 25x2 − 10x +1 | |
i znow pochodna z tego
i jeszcze 1 pochodna z wyniku
16 sie 17:15
monis: jesli zle to popraw
16 sie 17:15
Godzio: jest ok
16 sie 17:16
monis: teraz pochodna z tego co wyszlo to
U{5}{25x
2 − 10x + 1)

16 sie 17:21
16 sie 17:21
Godzio:
| | −5 | | 5(50x − 10) | | 250x − 50 | |
( |
| )' = |
| = |
| |
| | 25x2 − 10x + 1 | | (5x − 1)4 | | (5x − 1)4 | |
A na Ci tyle pochodnych z pochodnych

?
16 sie 17:23
monis: mam zadanie o Twierdzeniu Taylora stopnia 4

z pochodnej −ln(1−5x)
16 sie 17:28
Godzio: aha
16 sie 17:49
s: godzio a w tej 1 pochodnej na samej gorze masz
gdzie sie ten minus podzial?
16 sie 20:30
Godzio: | | 1 | |
został wciągnięty do |
| |
| | 5x − 1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| = − |
| = |
| |
| | y | | 1 − 5x | | 5x − 1 | |
16 sie 20:32
monis: nie rozumiem ....
16 sie 20:36
Godzio:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| = |
| = |
| = |
| a teraz ? |
| | 1 − 5x | | −(1 − 5x) | | −1 + 5x | | 5x − 1 | |
16 sie 20:37
monis: heh glupia jestem dziekuje
16 sie 20:39