równanie kwadratowe z wartością bezwzględną
flying__dutch: Witam potrzebuję wyjaśnienia jak zrobić takie zadanie:
x2+3|x−1|−1=0
16 sie 10:50
TOmek: x−1<0
x<1
rozwiązujemy dla x<1 i x≥1
1) dla (−
∞,1)
x
2+3(−x+1)−1=0
x
2−3x+2=0
Δ=9−4*2*1
Δ=9−8=1
√Δ1=1
| | 3−1 | |
x2= |
| =1 nie nalezy do (−∞,1) |
| | 2 | |
2) dla <1,
∞)
x−1≥0
x≥1
x
2+3(x−1)−1=0
x
2+3x−3−1=0
x
2+3x−4=0
Δ=9−4*(−4)*1
Δ=9+16
Δ=25
√Δ=5
| | −3−5 | | −8 | |
x2= |
| = |
| = − 4 −> nie należy do <1,∞) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
odp: x2+3|x−1|−1=0 dla tego równania x=1,x= |
| |
| | 2 | |
Też się zastanawiam czy dobrze zrobiłem(fajne zadanko)
16 sie 11:25
flying__dutch: Właśnie nie jestem pewny czy jest dobrze, zadanko robiłem z podręcznika i z tyłu jest spis
odpowiedzi. I z tego co tam wynika to że jest jedno rozwiązanie x0=1 Też się zastanawiam
gdzie jest błąd ale dzięki za pomoc. Jest jeszcze jedno zadanie :
x2−3|x−1|−1=0 podobne ale inne, i do tego zadania są trzy rozwiązania: x1=−4 x2=1 i x3=2
16 sie 11:51
TOmek: niech ktos z
pro sprawdzi co jest źle w zadanku!
16 sie 12:00
Godzio:
1) x
2 − 3x + 2 = 0
(x − 2)(x − 1) = 0
x = 2 v x = 1 −−−− x = 2 nie należy do (−
∞,1)
reszta pewnie jest dobrze skoro tak wyszlo
16 sie 12:03
TOmek: Już wiem co jest źle, ale ze mnei głupek xD
a)
x
1= 2
x
2=1
b)
x
1=1
x
2= −4
(x=1) zapisujemy raz)
i ładnie wychodzą odp: x
1= 2, x
2=1,, x
3= −4
16 sie 12:05
Godzio:
x2 − 3|x − 1| − 1 = 0
1o x ∊ (−∞,1)
x2 − 3(−x + 1) − 1 = 0
x2 + 3x − 4 = 0
(x + 4)(x − 1) = 0
x = −4 v x = 1 ∉(−∞,1)
2o x ∊ <1,∞)
x2 − 3(x − 1) − 1 = 0
x2 − 3x + 2 = 0
(x − 2)(x − 1) = 0
x = 2 v x= 1
Odp: x1 = −4, x2 = 1, x3 = 2
16 sie 12:06
TOmek: zapomniałem ,ze jak dałem juz przedział to juz pózniej nie sprawdzamy czy x nalezy do
przedziału xD
16 sie 12:06
TOmek: x = −4 v x = 1 ∉(−∞,1) −> nie powinnineś takie czegos zapisywac?chyba?
16 sie 12:08
robinka: 0,5 nie może nalezeć, podstawicie do głównego 0,5
16 sie 12:08
robinka: tak, nie zauważyłam 4/2= 2 a nie 0,5


hehe
16 sie 12:09
flying__dutch: Wielkie dzięki bardzo mi wszyscy pomogliście

Już załapałem o co chodzi i mogę jechać dalej.
Jeszcze raz wszystkim dziękuję

16 sie 12:09
TOmek: to z 0,5 to wiemy dlaczego bo źle dodałem, tylko nie może jak dla mnie byc taki zapis jak
godzio (2 posty do góry)
16 sie 12:10
TOmek: Godzio tłumacz sie dlaczego taki zapis "x = −4 v x = 1 ∉(−∞,1) " dla mnie to jest błędne
−wynika z tego ,ze −4 i 1 nie nalezy do przedziału ale uwzględniłes w odp te liczby.. nie czaje
czegos.
16 sie 12:11
Godzio:
x = −4 ∉ D v x = 1 ∉ D −−− wtedy oba nie należą
x = −4 v x = 1 ∉ D − tutaj tylko 1
(x = −4 v x = 1) ∉ D − taki zapis by pokazywał że oba nie należą
16 sie 12:16
TOmek: źle mnie zrozumiałes (po kolei)
− piszesz x = −4 v x = 1 ∉(−∞,1)
(wnioskujac obie te liczby nie są odpowiedziami bo nie należą do przedziału)
− a w odp. uwzględniasz te 2 liczby
"Odp: x1 = −4, x2 = 1, x3 = 2 "
po prostu moim zdaniem jest nie potrzebny i blędny ten zapis "x = −4 v x = 1 ∉(−∞,1) "
16 sie 12:18
robinka: Godzio Ci już wytłumaczył zapis jego lepiej napisać x=−4 ∊D, a x=1∉D > D − dziedzina funkcji
16 sie 12:20
Godzio: ale zauważ że w 2 przypadku też jedynka wychodzi, ale tam już należy do przedziału
16 sie 12:20
TOmek: aha czaje, przepraszam za nie uwage i dziekuje za wytlumaczenie
16 sie 12:21
Bogdan:

Można sprawdzić graficznie.
x
2 + 3|x − 1| − 1 = 0 ⇒ 3|x + 1| = −x
2 + 1
Szkicujemy dwie linie: y = 3|x − 1| oraz y = −x
2 + 1. Widzimy, że przecinają się
w jednym punkcie, w którym x = 1
16 sie 12:44