Funkcja ciągła
Handi: Dla jakiego p funkcja jest ciągła w zbiorze R?
| | ⎧ | x+1 dla x<0 | |
| f(x)= | ⎩ | px2+1 dla x≥0 |
|
15 sie 23:42
Bogdan:
Funkcja f(x) jest ciągła w punkcie x0 wtedy, gdy w punkcie x0 istnieje skończona granica
funkcji i ta granica ma wartość f(x0)
15 sie 23:56
Bogdan:
W tym zadaniu x0 = 0
15 sie 23:58
Bogdan:
dla x→0− limf(x) = 1, a więc granica prawostronna w zerze też powinna być równa 1
16 sie 00:02
Handi: lim x→0 px2+1=1
Czyli p=1?
16 sie 00:03
Bogdan:
f(x) = x2 + 1 ⇒ f(0) = 1
f(x) = 2x2 + 1 ⇒ f(0) = 1
f(x) = −3x2 + 1 ⇒ f(0) = 1
f(x) = 0x2 + 1 ⇒ f(0) = 1
Jaki stąd wniosek?
Jaką linią jest wykres funkcji dla x < 0?
Jaką linią jest wykres funkcji dla x ≥ 0?
Funkcja będzie ciągła w punkcie x = 0, wtedy, gdy te dwa wykresy spotkają się w punkcie
(0, 1), wykres można wtedy narysować bez odrywania pisaka.
16 sie 00:36