Planimetria
Kamil: W trapezie ABCD, w którym ABIICD, przedłużono boki BC i AD do przecięcia w punkcie O. Długości
IADI=4, IODI=5, IBCI=413. Wtedy długość OC jest równa:
A)5112
B)514
C)513
D)5512
15 sie 21:01
Kamil: Prosze o pomoc
15 sie 21:03
walet:
Zrób tu rysunek i oznacz go, wtedy porozmawiamy
15 sie 21:12
robinka:

TU TRZEBA SKORZYSTAĆ Z TWIERDZENIA TALESA
| |OD| | | |OC| | |
| = |
| SPROBUJ ROZWIAZAC |
| |OA| | | |OB| | |
15 sie 21:15
robinka: PRZEPRASZAM WALET
15 sie 21:15
16 sie 13:03
Kamil: co teraz liczyć?
16 sie 13:05
robinka: ok i rozwiąż, x mam rozumieć jako niewiadomą tak ?
16 sie 13:06
robinka: na krzyż wymnóż
16 sie 13:06
Kamil: 5x+4x=5(x+413)
16 sie 13:09
Kamil: i co teraz ?
16 sie 13:10
16 sie 13:12
16 sie 13:15
Kamil: 9x=5x+26610
16 sie 13:17
Kamil: co teraz bo nie wiem co dalej?
16 sie 13:18
Kamil: pomózcie prosze was
16 sie 13:18
Kamil:
16 sie 13:18
Kamil: nie wiem co dalej robić pomóz robinko prosze?
16 sie 13:20
Kamil: moze jest jakis bład
16 sie 13:21
Kamil: prosze o najszybszą pomoc?
16 sie 13:26
Szprot: Chłopie Próbuj ok?
16 sie 13:27
Szprot: Kamil. Tak sie starasz bo pewnie na politechnike chcesz iść co?
16 sie 13:28
Kamil:
16 sie 13:28
Kamil: 9x=5x+ i co tu?
16 sie 13:30
Kamil: czy 26 i 10 moge skrócić co?
16 sie 13:31
robinka:
przykład 2x+2=x+1 /−x
x+2=1 /−2
x=−1
16 sie 13:37
Kamil: czy moge skrócić 26 i 10 przez 2, prosze odpowiedzieć?
16 sie 13:37
Kamil:
16 sie 13:38
16 sie 13:39
Kamil: to co piszesz jest łatwe ,a to trudniejsze dla mnie zadanie, dla ciebie proste jak drut więc
pomóż robinka
16 sie 13:39
16 sie 13:39
Kamil: a co zrobiłaś z 4 robinka?
16 sie 13:43
Kamil: chodzi mi tam gdzie 4x?
16 sie 13:43
Kamil: podzieliłas tak czy pomnozyłaś?
16 sie 13:46
Kamil: podzieliłaś jednak tak
16 sie 13:46
Kamil: mozesz to powiedzieć i wytłumaczyć prosze bo chce się upewnić
16 sie 13:50
16 sie 13:52
Kamil: czekaj ja napisze czy dobrze zrozumiałem
16 sie 13:55
16 sie 13:57
16 sie 13:58
Kamil: prosze powiedziec czy dobrze
16 sie 13:58
Kamil: nie wiem skąd wyszło 5512
16 sie 14:02
Kamil: moze ktoś odpowiedzieć na moje pytanie prosze?
16 sie 14:59
robinka: | 65 | | 5 | |
| czyli zamieniasz na całości jest to 5 całych i |
| |
| 12 | | 12 | |
16 sie 15:20