Zadania egzaminacyjne
Bogdan:
Zadania egzaminacyjne.
Obiecałem wstawić kilka zadań egzaminacyjnych sprzed pół wieku z egzaminów na wyższe
uczelnie. Wybrałem zadania z roku 1960 z krótką treścią, zamieszczone są one w publikacji
pt.: Zbiór zadań maturalnych i egzaminacyjnych − część trzecia", Stanisław Kartasiński,
Mieczysław Okołowicz, Państwowe Zakłady Wydawnictw Szkolnych − Warszawa 1967.
| | sin2x | | cos23x | |
1. Rozwiązać równanie: |
| − |
| = 4 |
| | sin2x | | cos2x | |
(Uniwersytet Jagielloński w Krakowie)
| | cos2x | |
2. Rozwiązać równanie: cosx + sinx = |
| |
| | 1 − sin2x | |
(Uniwersytet Jagielloński w Krakowie)
3. Wszystkie ściany równoległościanu są rombami o boku równym a i kącie ostrym α. obliczyć
objętość tego równoległościanu.
(Uniwersytet Łódzki)
4. Dowieść, że jeżeli k, m, n oraz x są liczbami dodatnimi różnymi od jedności i log
k x,
log+m x, log
n x są wyrazami postępu arytmetycznego, to: n
2 = (kn)
logk m
(Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu)
5. Rozwiązać układ równań:
√ x2 + y2 +
√ 2xy = 8
√2 i
√x +
√y = 4
(Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu)
6. Rozwiązać równanie: tg4x = sin8x
(Uniwersytet Warszawski)
7. Rozwiązać równanie: log
4 (x + 12) * log
x 2 = 1
(Uniwersytet Warszawski)
| | 3 | |
8. Rozwiązać równanie: sin4x + sin4(90o + x) = |
| |
| | 4 | |
(Uniwersytet Wrocławski)
| | 180o | | 360o | | 1 | |
9. Udowodnić równość: cos |
| * cos |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 4 | |
(Uniwersytet Wrocławski)
10. Rozwiązać układ równań: xy = 300 i x
log y = 9
(Wyższa Szkoła Pedagogiczna w Katowicach)
15 sie 21:00
think: ad7.
log
4(x + 12) *log
x2 = 1
dziedzina:
1
ox + 12 > 0 ⇒ x > −12
2
ox > 0 i x ≠ 1
część wspólna 1
o i 2
o x > 0 i x ≠ 1
| | log42 | |
log4(x + 12)* |
| = 1 |
| | log4x | |
| | 1 | |
log4(x + 12)* |
| = 1 / *log4x2 |
| | log4x2 | |
log
4(x + 12) = log
4x
2
x + 12 = x
2
x
2 − x − 12 = 0
Δ = 1 + 48 = 49
√Δ = 7
x
1 = 4
x
2 = −3 ← odpada, bo nie należy do dziedziny.
Rozwiązaniem jest x = 4.
15 sie 21:54
think: Bogdan, a to pierwsze zadanie jest dobrze przepisane?
Może ja coś już nie kumam, ale tam jest
| sin2x | | cos23x | |
| − |
| a to przecież |
| sin2x | | cos2x | |
| | cos3x | |
1 − ( |
| )2 a to zawsze ≠ 4 |
| | cosx | |
15 sie 22:02
Bogdan:
think, zadanie 7 jest dobrze rozwiązane, w zadaniu pierwszym w liczniku pierwszego
ułamka powinno być sin
23x.
| | sin23x | | cos23x | |
zad 1. |
| − |
| = 4 |
| | sin2x | | cos2x | |
Dziękuję
think za zauważenie
15 sie 22:27
Godzio:
zad. 2
| | cos2x | |
cosx + sinx = |
| |
| | 1 − sin2x | |
sin2x ≠ 1
(cosx + sinx)(1 − sin2x) = cos2x
(cosx + sinx)(1 − sin2x) − (cosx − sinx)(cosx + sinx) = 0
(cosx + sinx)(1 − sin2x − cosx + sinx) = 0
cosx + sinx = 0
v
1 − 2sinxcosx − cosx + sinx = 0
sin
2x + cos
2x − 2sinxcosx − cosx + sinx = 0 sinx = t
t
2 + t(1 − 2cosx) + cos
2x − cosx = 0
Δ = 1 − 4cosx + 4cos
2x − 4cos
2x + 4cosx = 1
√Δ = 1
| | −1 + 2cosx + 1 | |
t1 = |
| = cosx |
| | 2 | |
| | −1 + 2cosx − 1 | |
t2 = |
| = cosx − 1 |
| | 2 | |
cosx = sinx
cosx − 1 = sinx
| | π | | π | | 1 | |
sin |
| *sin(x − |
| ) = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| √2 | | π | | 1 | |
| *sin(x − |
| ) = − |
| |
| 2 | | 4 | | 2 | |
| | π | |
1)cosx = − sinx ⇒ cosx = cos( |
| + x) |
| | 2 | |
| | π | |
2)cosx = sinx ⇒ cosx = cos( |
| − x) |
| | 2 | |
| | π | | π | | π | |
1) x = |
| + x + 2kπ v x = − |
| − x + 2kπ ⇒ x = − |
| + kπ |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | π | | π | | π | |
2) x = |
| − x +2kπ v x = − |
| + x + 2kπ ⇒ x = |
| + kπ ∉ D |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | π | | π | | π | | 5π | |
3) x − |
| = − |
| + 2kπ v x − |
| = |
| + 2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 3π | | π | |
Odp: x = 2kπ v x = |
| + 2kπ v x = − |
| + kπ |
| | 2 | | 4 | |
15 sie 22:48
Godzio: zad 1.
sinx ≠ 0, cosx ≠ 0
| | π | | π | |
x ≠ kπ i x ≠ |
| + 2kπ i x ≠ − |
| + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| sin23x | | cos23x | |
| − |
| = 4 |
| sin2x | | cos2x | |
| (3sinx − 4sin3x)2 | | (4cos3x − 3cosx)2 | |
| − |
| = 4 |
| sin2x | | cos2x | |
(3 − 4sin
2x)
2 − (4cos
2x − 3)
2 = 4
(3 − 4sin
2x − 4cos
2x + 3)(3 − 4sin
2x + 4cos
2x − 3) = 4
(3 − 4(sin
2x + cos
2x) + 3)(−4(sin
2x − cos
2x)) = 4
−2(sin
2x − cos
2x) = 1
2cos2x = 1
| | π | | π | |
2x = |
| + 2kπ v 2x = − |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | π | |
x = |
| + kπ v x = − |
| + kπ |
| | 12 | | 12 | |
| | π | | π | |
Odp: x = |
| + kπ v x = − |
| + kπ |
| | 12 | | 12 | |
15 sie 22:55
think: w takim razie pokuszę się o zrobienie pierwszego:
| sin23x | | cos23x | |
| − |
| = 4 |
| sin2x | | cos2x | |
| | sin3x | | cos3x | |
( |
| )2 − ( |
| )2 = 4 |
| | sinx | | cosx | |
| | sin3x | | cos3x | | sin3x | | cos3x | |
( |
| − |
| )( |
| + |
| ) = 4 |
| | sinx | | cosx | | sinx | | cosx | |
sin3x = 3sinxcos
2x − sin
3x
cos3x = cos
3x − 3sin
2xcosx
(3cos
2x − sin
2x − cos
2x + 3sin
2x)(3cos
2x − sin
2x + cos
2x − 3sin
2x) = 4
(2cos
2x + 2sin
2x)(4cos
2x − 4sin
2x) = 4 / : 2
4cos2x = 2 / :4
| | π | | π | |
2x = |
| + 2kπ lub 2x = − |
| + 2kπ, dla k∊Z |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
x = |
| + kπ lub x = − |
| + kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 2 | |
rozwiązaniem jest x = |
| + |
| kπ |
| | 6 | | 6 | |
15 sie 23:02
think: taaa Godzio ja wiem, że to Twój ukochany materiał....
15 sie 23:04
Bogdan:
think i
Godzio − różne wyniki otrzymaliście w zadaniu1.
Nie zobowiązująca uwaga. Sugeruję zapis k*2π, a nie 2kπ, k jest liczbą całkowitą, a zapis
2π określa długość okresu. W zapisie 2kπ nie widać wprost długości okresu. Podobnie
| | 1 | | 1 | | 1 | |
w analogicznych zapisach: k* |
| π (okres ma długość |
| π), a nie |
| kπ. |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
15 sie 23:24
Godzio:
| | π | |
TO ja się walnąłem bo coś mi się pokićkało że |
| to 60 o  co innego się myśli a co |
| | 6 | |
innego pisze
15 sie 23:25
think: z.4. Cóż, albo coś sknociłam, albo ....
log
kx, log
mx, log
nx ← postęp arytmetyczny
log
kx + log
nx − 2log
mx = 0
| logkx | | logkx | |
| + logkx − 2 |
| = 0 |
| logkn | | logkm | |
| | 1 | | 2 | |
logkx( |
| + 1 − |
| ) = 0 ponieważ logkx ≠ 0, to |
| | logkn | | logkm | |
| 1 | | 2 | |
| + 1 − |
| = 0 / *logkn |
| logkn | | logkm | |
| | 2logkn | |
1 + logkn − |
| = 0 |
| | logkm | |
1 + log
kn = 2log
mn
log
kkn = log
mn
2
n
2 = m
logkkn
15 sie 23:45
Bogdan:
Zadanie 1.
Można też tak, pokazuję początek rozwiązania:
| sin23x | | cos23x | |
| − |
| = 4 |
| sin2x | | cos2x | |
| | π | | π | |
Założenia: x ≠ kπ i x ≠ |
| + kπ ⇒ x ≠ k* |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | sin3x | | cos3x | | sin3x | | cos3x | |
( |
| + |
| ) ( |
| − |
| ) = 4 |
| | sinx | | cosx | | sinx | | cosx | |
| (sin3x cosx + cos3x sinx) (sin3x cosx − cos3x sinx) | |
| = 4 |
| sin2x cos2x | |
sin(3x + x) sin(3x − x) = 4sin
2x cos
2x
sin4x sin2x = (sin2x)
2
sin4x sin2x − sin2x sin2x = 0 ⇒ sin2x (sin4x − sin2x) = 0
sin2x = 0 lub sin4x = sin2x
itd.
15 sie 23:45
think: Zgadza się Bogdan, różne, bo Godzio się już przy samych wynikach pomylił. Co do zapisu, to
słuszna uwaga, po prostu nikt wcześniej nie zwrócił mi na to uwagi... no chyba, że nie
pamiętam dokładnie lekcji w liceum, co też jest możliwe.
15 sie 23:47
Eta:
Dobry wieczór

Widzę,że się spóźniłam, bo połowa zadań roztrzaskana

A co z pozostałymi?
zad5/ założenia x≥0 i y≥0 ( widzę na "oko" ,że x=y=4
wykazuję:
1/ p{x]+
√y=4 |
2
x+y +2
√xy= 16
2/
√x2+y2+
√2*
√xy= 8
√2 \ * (−
√2)
−
√2(x2+y2) − 2
√xy= −16
równania 1) i 2) dodaję stronami i otrzymuję:
√2(x2+y2)= x+y |
2
2x
2+2y
2 = x
2+y
2+2xy
( x−y)
2=0 => x=y
to: z 1) 2x+2x= 16 => x=4 to x=y=4
odp: rozwiazaniem układu jest :
x=4 i y=4
16 sie 00:11
Eta:
zad8/
sin
4x + cos
4x=
34
( sin
2x+cos
2x)
2−2sin
2x*cos
2x=
34
Godzio 
....... dokończ ..........
16 sie 00:16
Bogdan:
Dobry wieczór
Eto, jeszcze trochę zadań zostało. W zadaniu 5 oczywiście x = y = 4
16 sie 00:17
think: Eta a czy w zadaniu 5 nie może być rozwiązaniem np para (x,y) = (3, 11 +/− 4√2)
16 sie 00:18
Godzio:

zad. 3
x = cosα * a
H
2 + y
2 = a
2
| | cos212α − cos2α | |
H = a√ |
| |
| | cos212α | |
| | cos212α − cos2α | |
V = a2*sinα * H = a3 *√ |
| * sinα |
| | cos212α | |
| | cos212α − cos2α | |
( |
| ) * sin2α = |
| | cos212α | |
| | 1 − sin212α − (1 − 2sin212α)2 | |
4 * |
| * sin212cos212 = |
| | cos212α | |
4sin
212α(1 − sin
212α − 1 + 4sin
212α − 4sin
412α) =
4sin
212α(3sin
212α − 4sin
412α) = 4sin
312α(3sin
12α − 4sin
312α)
= 4sin
312α*sin
32α
Odp: V = 2a
3√sin312α*sin32α
Ufff jakoś dobrnąłem do końca

, mam nadzieje że dobrze
16 sie 00:18
think: dobra zaczynam zadawać inteligentne pytania więc pora iść spać
16 sie 00:21
Eta:
zad. 10/
1/ x*y=300 logarytmuję logarytmem dziesiętnym
logx+logy= 2+log3
2/ podobnnie:
logy*logx= 2log3
Godzio ....... dokończ

odp: x= 3 x= 100
lub
y= 100 y= 3
A teraz idę na herbatkę
16 sie 00:22
Bogdan:
Zadanie 3.
Godzio − dobrze, można jeszcze ewentualnie wyłączyć przed pierwiastek
16 sie 00:23
think: ja idę spać, koniec weekendu

jutro trzeba wcześnie wstać i w dodatku wykazać się jakąś
przytomnością umysłu

także

i dziękuję za miły wieczór, życzę dobrej nocy i do następnego


16 sie 00:25
Godzio:

zad. 8
To kończę rozwiązanie
Ety :
| | 3 | |
( sin2x+cos2x)2−2sin2x*cos2x= |
| |
| | 4 | |
| | √2 | | √2 | |
sin2x = |
| v sin2x = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3 | | π | | 5 | |
2x = |
| + 2kπ v 2x = |
| π + 2kπ v 2x = − |
| + 2kπ v 2x = |
| π + 2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | | 3 | | π | | 5 | |
x = |
| + kπ v x = |
| π + kπ v x = − |
| + kπ v = |
| π + kπ |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
| | π | | 3 | | π | | 5 | |
Odp: x = |
| + kπ v x = |
| π + kπ v x = − |
| + kπ v = |
| π + kπ |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
Nie mam już sił myśleć czy da się to jakoś skrócić
16 sie 00:27
Bogdan:
pa, pa
think
16 sie 00:27
Godzio:
Dobranoc
think 
również idę po herbatkę i dalej robię zadanka − są naprawdę fajne
16 sie 00:28
Eta:
Dla
think 
na dobranoc
16 sie 00:36
Godzio:
Jako "dokańczacz" dokończę 10

zad. 10
logx + logy = 2 + log3
x
logy = x
logx9
logy = log
x9
logylogx = log9
logx = 2 + log3 − logy
logy(2 + log3 − logy) = log9
2logy + logylog3 − log
2y = log9
log
2y − logy(2 + log3) + log9
t
2 − t(2 + log3) + log9
Δ = 4 + 4log3 + log
23 − 8log3 = log
23 − 4log3 + 4 = (log3 − 2)
2
√Δ = 2 − log3
| | 2 + log3 + 2 − log3 | |
t1 = |
| = 2 |
| | 2 | |
| | 2 + log3 − 2 + log3 | |
t2 = |
| = log3 |
| | 2 | |
logy = 2
logy = log100
y = 100 ⇒ x = 3
logy = log3 ⇒ y = 3 ⇒ x = 100
Nie wiedziałem czy o takie dokończenie chodziło ale dobra tam
16 sie 00:40
Godzio:
Podsumowując zrobione zadania są: 1,2,3,4,5,8,10 − napisałem żeby się nie mieszało
16 sie 00:43
Godzio: zad 6.
cos4x ≠ 0
| | π | | 1 | | π | | 1 | |
x ≠ |
| + |
| kπ i x ≠ − |
| + |
| kπ |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 2 | |
| | 2tgα | |
tg4x = sin8x −− korzystam ze wzoru: sin2α = |
| |
| | 1 + tg2α | |
| | 2tg4x | |
tg4x = |
| −−− tg4x = t |
| | 1 + tg24x | |
t(1 + t
2) − 2t = 0
t(t
2 − 1) = 0
t(t − 1)(t + 1) = 0
t = 0 v t = 1 v t = −1
| | π | | π | |
x = kπ v x = |
| + kπ v x = − |
| + kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
Odp: x = kπ v x = |
| + kπ v x = − |
| + kπ |
| | 4 | | 4 | |
16 sie 00:47
Godzio: 7 też zrobiona bo nie dopatrzyłem
16 sie 00:52
Godzio:
| | 180 | | 360 | | 1 | |
cos |
| * cos |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 4 | |
sin144 = sin(180 − 36) = sin36
| | 2sin36cos36*cos72 | | 2sin72cos72 | |
L = cos36 * cos72 = |
| = |
| = |
| | 2sin36 | | 4sin36 | |
16 sie 00:54
Godzio: I w ten sposób poszły wszystkie zadanka
16 sie 00:55
Bogdan:
Zadanie 6 Godzio − popraw odpowiedzi
16 sie 00:57
Godzio:
poprawka do 6.
| | kπ | | π | | kπ | | π | | kπ | |
Odp: x = |
| v x = |
| + |
| v x = − |
| + |
| |
| | 4 | | 16 | | 4 | | 16 | | 4 | |
16 sie 00:58
Bogdan:
Teraz dobrze zad. 6, k piszemy nie w liczniku
| | π | | π | | π | | π | | π | |
x = k* |
| lub x = |
| + k* |
| lub x = − |
| + k* |
| |
| | 4 | | 16 | | 4 | | 16 | | 4 | |
Mam nadzieję
Godzio, że nie przyjąłeś tej uwagi jako czepianie się drobiazgów,
jestem za dbałością o elegancję zapisów
16 sie 01:03
Bogdan:
Do zadań ze starych arkuszy egzaminacyjnych jeszcze wrócimy, a teraz lulu, dobranoc
16 sie 01:09
Godzio:
Nie no, jasne że nie

chętnie będę słuch wszelakich porad dotyczących matematyki
16 sie 01:10
Godzio:
ok

Dobranoc
16 sie 01:10